Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Pantoful lui Hrușciov

hrusciov.jpg

Nikita Hrusciov
Image source: 
RFI România (arhiva)

Una dintre cele mai controversate figuri din istoria Europei a fost liderul sovietic Nikita Hrușciov iar una dintre cele mai importante acțiuni publice inițiate de el a fost destalinizarea Uniunii Sovietice și a țărilor din lagărul socialist. Însă gestul prin care Nikita Hrușciov s-a impus în conștiința publică a fost calificat de presa vremii drept o mitocănie: liderul sovietic a lovit cu pantoful în masă la o sesiune a Adunării Generale a ONU, pentru a protesta față de afirmațiile unui delegat filipinez, care acuza dominația sovietică instaurată asupra Europei de Est.

Nikita Hrușciov a fost una dintre figurile emblematice care au marcat istoria Uniunii Sovietice. În tinereţe, a lucrat ca muncitor în siderurgie. În timpul Războiului Civil Rus, el a devenit comisar politic al Armatei Roșii. A avansat apoi treptat în ierahia sovietică și a fost unul dintre susținătorii epurărilor lui Stalin, cărora le-au căzut victimă mii de persoane. În 1939 Hrusciov a fost trimis să conducă Ucraina.

În Cel de-al Doilea Război Mondial, Nikita Hrușciov a servit din nou drept comisar politic în Armata Roșie și a participat la bătălia de la Stalingrad. În anul 1953, Nikita Hrușciov a câștigat bătălia pentru putere declanșată după moartea lui Stalin. Apoi, în 1956, a condamnat politica lui Stalin, în așa-numitul Discurs Secret, ținut la Congresul al XX-lea al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Noul lider de la Kremlin s-a folosit de procesul de destalinizare pentru a-și elimina rivalii. Perioada în care a fost secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și președinte al Consiliului de Miniștri al URSS a fost percepută drept una de relativă liberalizare, după epoca stalinistă. Însă în epoca în care s-a aflat la putere, s-au acutizat tensiunile dintre URSS și democrațiile occidentale.

Pentru a lovi în statele occidentale, Nikita Hrușciov a susținut politica de decolonizare. Dar, în anul 1960, în data de 12 octombrie, tocmai reprezentantul unei foste colonii l-a înfruntat pe Nikita Hrușciov în Adunarea Generală a ONU. Diplomatul Lorenzo Sumulong a spus că declarațiile Uniunii Sovietice referitoare la dreptul la independență al popoarelor colonizate trebuie extins și asupra popoarelor din Europa de Est, care au fost înghițite de Uniunea Sovietică.

Această afirmație a stârnit furia lui Nikita Hrușciov, care a început să vocifereze și să lovească cu pumnul în masă în semn de protest. Apoi, s-a descălțat și a lovit cu pantoful în masă. Nikita Hrușciov s-a repezit în cele din urmă la tribună, unde l-a împins pe Lorenzo Sumulong și a început un discurs vehement, în care l-a acuzat pe diplomatul filipinez că ar fi nemernic, servil și lacheu. La incident a participat și ministrul român de Externe, Eduard Mezincescu. Acesta i-a ţinut isonul lui Huşciov, insultându-l pe președintele ședinței, irlandezul Frederick Boland, care, la rândul său, s-a înfuriat atât de tare, încât a lovit cu ciocanul de ședință în masă, până coada ciocanului s-a rupt. Într-un final, microfoanele vorbitorilor au fost închise. Propaganda sovietică a negat ani de-a rândul existenţa acestui incident, însă în ziua de azi, imaginile de arhivă au fost făcute publice.

Nikita Hrușciov nu a reușit însă să păstreze controlul în Uniunea Sovietică pentru multă vreme. În anul 1964, a fost înlăturat de la putere de Brejnev, a fost pensionat și a murit din cauza unei afecțiuni cardiace, în 1971.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica pagina de istorie din 12 octombrie 2017