Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputatul Eugen Tomac: PSD a spulberat conceptul de persoană publică aflată în serviciul cetățenilor

eugen_tomac.jpg

Eugen Tomac, președinte executiv PMP
Sursa imaginii: 
Facebook/Eugen Tomac

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi pentru a decide şi valida lista miniştrilor Cabinetului Tudose care vor fi înlocuiţi. Remanierea îi vizează pe cei trei miniştri cu probleme penale - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Viorel Ilie - dar şi pe alţi cel puţin doi membri ai Cabinetului. Ministrul Educației, al Sănătății si al Transporturilor ar trebui remaniați,spune la RFI președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac. În opinia sa, România suferă din cauza lipsei de credibilitate a Guvernului atât pe plan intern cât și internațional.

Eugen Tomac: Mi-aș dori foarte mult ca practicile pe care PSD le aplică în interiorul partidului să nu mai fie transferate către guvern. Vedem cum lupte politice interne sunt transferate în sânul instituțiilor statului. Practic, România nu mai este guvernată de câteva zile pentru că prim ministrul și președintele celui mai mare partid din România se află într-un conflict deschis, care nu ține doar principii, ci de modul în care trebuie guvernată țara. Cred că dacă până acum premierul Tudose a încercat să țină sub preș lucruri nefirești în funcționarea unui guvern, a ajuns în punctul în care nu mai poate merge mai departe pentru că, indiferent de susținerea politică pe care ar avea-o un demnitar român, anumite chestiuni ce țin de evidențe, nu pot fi trecute cu vederea. La ora actuală există trei miniștri implicați în achete. În primul rând ar trebui să își dea demisia și să înțeleagă că nu sunt doar miniștri ai unui partid, ci sunt membrii ai guvernului României. În clipa de față guvernul este privit cu neîncredere, atât în țară, dar în mod special, la Bruxelles. De multe ori PSD încearcă să facă abstracție de această realitate și duce totul în zona jocului politic. Noi avem de-a face cu un fapt foarte grav. Trei membrii ai guvernului sunt implicați în anchete și până când acestea nu se încheie, în mod clar, guvernul este privit cu neîncredere.

Reporter: De ce credeți că sunt atât de diferite standardele? Bruxellesul este deranjat să aibă de a face cu miniștri care au probleme penale, iar la București partidul ne spune că nu este nicio problemă. Să ne aducem aminte cum liderii PSD au făcut front comun pentru Rovana Plumb și Sevil Shhaideh.

Eugen Tomac: Pentru că aceste practici au o rădăcină a răului de dinainte de 1989, când partidul încerca să se suprapună cu tot ceea ce înseamnă autoritatea publică. România de astăzi nu mai este o Românie comunistă. Funcțiile nu trebuie personalizate. Oamenii care dețin demnități publice trebuie să înțeleagă că ei servesc binele public, nicidecum interesul unui partid sau al unui grup din vârful unui partid. La ora actuală, această suprapunere și această interpretare extrem de proastă produce prejudicii grave României. În orice țară civilizată din Uniunea Europeană atunci când un ministru este acuzat de plagiat sau se ridică suspiciuni în ceea ce privește îndeplinirea funcțiilor pe care le deține, în mod automat își dă demisia pentru a nu produce prejudicii instituției pe care o reprezintă. La noi, PSD a spulberat din conștiința publică conceptul de persoană publică aflată în serviciul cetățenilor. Încearcă să acrediteze ideea că partidul este în tot și în toate. Este o practică foarte proastă care dăunează clasei politice, dar în primul rând, agravează mult modul în care funcționează statul român.

Reporter: Revenind la ședința pe care coaliția de guvernare o va avea după-amiază. Cum vedeți cabinetul? Ce alte portofolii ar trebui să sufere schimbări față de cei trei miniștri cu probleme penale?

Eugen Tomac: În mod clar ministrul Educației trebuie să plece. Mă uit de multe ori la discursurile pe care le are și mă pun în pielea unui dascăl care o viață întreagă a sta în fața catedrei, a studiat, a pregătit generații întregi de oameni și vede cum un om care gestionează educația în această țară nu est eîn stare să lege două cuvinte și singurul lucru care îl califică în această poziție tupeul și abordarea extrem de brutală pe care o are în viața politică românească. Este dezgustător ce se întâmplă în educație. La Sănătate ministrul ar fi trebuit să plece de mult pentru că nu este în stare să gestioneze sistemul și mai ales când planează și suspiciunea de plagiat. Mai sunt și alți miniștri care ar trebui să se retragă din executiv pentru că nu au reușit să se remarce cu nimic și nu au reușit să schimbe nimic în domeniul pe care îl gestionează.

Reporter: Cum vă explicați faptul că premierul Tudose, care a certat mai mulți oficiali guvernamentali în ședințele Executivului, nu l-a criticat public deloc pe ministrul Educație Liviu Pop până acum?

Eugen Tomac: În mod clar există vreun calcul politic. Altfel nu îmi explic.

Reporter: Domnul Liviu Pop nici nu este pe lista posibililor remaniaților, atât cât a putut să afle presa până acum.  

Eugen Tomac: Așa este, dar dacă ne gândim la limbaj, nici premierul nu este, de multe ori, departe de limbajul acesta mai colorat al vieții politice, dar este acolo pentru a lua decizii. Este regretabil că nu se află pe lista celor remaniați, pentru că ministrul Educației trebuie să plece. La fel, trebuie să plece și ministrul Transporturilor. Avem deja al treilea an care aproape se încheie și România nu a reușit să dea în exploatare niciun nou tronson de autostradă. Nu mai vorbesc despre contracte noi încheiate. Plătim bani la bugetul de stat, însă cei care sunt decidenți în clipa de față în executiv sunt lipsiți de viziune și nu au niciun pic de voință pentru a mișca lucrurile înainte.