Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputatul Eugen Tomac: PMP a votat împotriva Codului de conduită al parlamentarilor. E lipsit de consistență

eugen.jpg

Deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară
Sursa imaginii: 
Facebook/Eugen Tomac

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri, cu 230 de voturi ”pentru”, 54 ”împotrivă” şi 78 de abţineri Codul de conduită al senatorilor şi deputaţilor, un document care îi obligă pe aleşi să se îmbrace decent şi să nu înjure, dar nu conţine nicio prevedere despre integritatea acestora.

Un cod de conduită al senatorilor şi deputaţilor a fost insistent cerut de Comisia Europeană, inclusiv în ultimul raport de ţară dat publicităţii la începutul acestui an.Recomandarea Comisiei Europene a vizat asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari să fie incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituţii şi se precizează clar că parlamentarii şi procesul parlamentar trebuie să respecte independenţa sistemului judiciar. Documentul aprobat în parlamentul României nu prevede însă așa ceva.

Deputatul Eugen Tomac, președinte executiv al Partidului Mișcarea Populară, spune la RFI că formațiunea sa a votat ”împotrivă”. Întrebat cum a fost posibil să treacă de vot un astfel de cod, fără prevederi despre integritate, Tomac răspunde: „Dintr-un motiv foarte simplu, pentru că dezbaterile în comisia de regulament și în comisia de statut s-au făcut pe șest. Parte din colegi, care au mers cu amendamente de bun simț, nu au fost luați în seamă de către majoritatea parlamentară. Eu cred că un asemenea cod trebuia să înceapă cu un preambul din care să rezulte că parlamentarii vor reuși să recredibilizeze instituția parlamentului atunci când nu vor mai minți și nu vor mai fura. Este un alt document lipsit de conținut și consistență. Există foarte multe lucruri care, din nefericire, parlamentul sau guvernul le face pentru a bifa că există, însă nu au niciun fel de efect. Este regretabil că am ajuns în punctul în care foarte multă superficialitate și fățărnicie domină viața politică românescă. Mai grav este că cetățenii nu sancționează așa cum trebuie la vot partidele care sfidează bunul simț”.