Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R. Moldova: Uniunea Europeană sistează finanțarea reformelor din sectorul Justiției

moldova_ue.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România (arhiva)

Uniunea Europeană anunță că stopează finanțarea pentru reformele din sectorul Justiției din R.Moldova. Astfel, ultima tranșă în valoare de 28 milioane de euro din cadrul programului de reforme a sectorul justiției, nu va mai ajunge la Chișinău, ci va rămâne la UE. Oficialii europeni invocă faptul că Guvernarea de la Chișinău nu a depus eforturi suficiente pentru a realiza reformele în sectorul justiției.

Potrivit unui comunicat de presă al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, ”UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient”.

Acest lucru înseamnă că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 milioane euro. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE”, se mai arată în comunicatul de presă.

Totodată, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko, a menționat că "UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor".

Trebuie spus că UE a pus în așteptare plățile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare. Data la care vor fi făcute plățile va fi anunțată ulterior.