Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioan Stanomir: Pentru Dragnea situația e dramatică. ALDE nu e de neînlocuit la guvernare

stanomir_2.jpg

Politologul Ioan Stanomir critică inconsistența cu care a acționat președintele Iohannis
Sursa imaginii: 
Facebook/Ioan Stanomir

“Liviu Dragnea nu l-a zdrobit pe Mihai Tudose în CEX, ceea ce pentru premier este o victorie în sine”, spune la RFI politologul Ioan Stanomir, invitat să comenteze concluziile remanierii decise de PSD. După șase ore de discuții tensionate liderul PSD și șeful Executivului au explicat presei, în 12 minute, că miniştrii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au demisionat, deși "toată lumea" le-a cerut să renunţe la demisie. Premierul Mihai Tudose a spus că nu a fost un război şi nu există un câştigător, în timp ce liderul PSD a apreciat că partidului i se inventează ceva şi a avertizat că o destabilizare a PSD poate produce destabilizare şi în ţară. Politologul Ioan Stanomir vede lucrurile altfel: Liviu Dragnea pierde teren în PSD riscând să-i calce pe urme lui Victor Ponta. Mai mult decât atât, ALDE ar putea fi înlocuită de la guvernare, crede Ioan Stanomir (AUDIO).

Ioan Stanomir: Declarațiile de azi noapte sunt conjuncturale și circumstanțiale, de o ipocrizie asumată de către cei doi lideri. Este limpede că am avut de-a face cu o confruntare violentă în interiorul PSD, iar imaginea PSD de partide cleptocratic, demagogic și împărțit în feude a apărut încă și mai puternică în spațiul public. Este – pentru a folosi o imagine oarecum tocită și convețională – o fotografie de grup a acestui partid, fotografie care sper să fie de folos electoratului care a votat Partidul Social Democrat ca să și-o înrămeze și să se uite la ea în momentul în care se va aplica programul de guvernare despre care domniile lor discută.

Reporter: Păreau încruntați, încâncenați atât Liviu Dragnea, cât și Mihai Tudose. Dvs. cum i-ați perceput?

Ioan Stanomir: I-am perceput ca pe doi oameni care au ieșit dintr-o confruntare, în care niciunul dintre ei nu a repurtat victoria pe care și-o dories. Pentru Liviu Dragnea situația este dramatică fiindcă domnia sa este déjà pe un drum descendent și, indiferent de declarațiile pe care le face, se simte la Liviu Dragnea aerul celui care nu mai este stăpân absolut în partid. Tratamentul pe care i l-a aplicat lui Victor Ponta, și care a dus la înlăturarea lui Victor Ponta, este pe cale să îi fie aplicat lui de către alți colegi.

Reporter: Mihai Tudose a ieșit întărit din această confuntare?

Ioan Stanomir: Cu siguranță nu a fost strivit de Liviu Dragnea, ceea ce pentru domnul Tudose este déjà o victorie.

Reporter: Această remaniere ajută cu ceva România?

Ioan Stanomir: Bine ar fi pentru România să existe o guvernare. Guvernarea PSD-ALDE nu există. Există doar un cabinet care execută haotic niște măsuri economice incapabile să producă altceva decât haos.

Reporter: Ne-am fi putut întâlni şi discuta despre creşterea economică peste estimările noastre. Toată lumea a constatat că ni se inventează ceva, a declarat Liviu Dragnea. Cu această ocazie liderul social-democrat a avertizat că o destabilizare a PSD poate produce destabilizare şi în ţară. Sunteți de acord?

Ioan Stanomir: Destabilizarea partidului înseamnă - în limba română pe care o practică dnul Dragnea - înlăturarea domniei sale de la controlul absolut al partidului. Nu văd de ce dispariția domnului Dragnea de la conducerea PSD ar însemna o destabilizare a României. Eu văd lucrurile chiar altfel. Domnia sa a destabilizat România din ianuarie încoace, din momentul în care a făcut din lupta împotriva instituțiilor statului de drept prioritatea numărul 1 a guvernării PSD.

Reporter: Ne amintim de momentul în care liderii PSD au făcut scut în jurul doamnelor Shhaideh și Plumb, bănuite de fapte de corupție în dosarul Belina. Ambele au spus atunci că nu vor demisiona din Guvern și că sunt nevinovate. Premierul Mihai Tudose  a declarat aseară că, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, Sevil Shaideh şi Rovana Plumb i-au prezentat demisiile, pe care el nu le-a acceptat.

Ioan Stanomir: Aici este vorba despre afirmații care desfid atât logica, cât și bunul simț al memoriei noastre. Este limpede că între timp s-a întâmplat ceva, Iar acest ceva este un mic secretul al lui Polichinelle, este vorba de faptul că România depinde de parteneri, de parteneri euroatlantici și că prezența unor persoane suspectate – deocamdată - că au participat la săvârșirea unei infracțiuni este incompatibilă cu statutul nostru în această familie de națiuni. Iar această familie de națiuni se întâmplă să fie principalul finanțator al statului român. Pentru Partidul Social Democrat finanțarea este capital, fiindcă salariile și pensile – singurele pe care le poate asigura, că de creștere economică nu poate fi vorba -  depind de bunăvoința și de cooperarea acestor parteneri. Cred că este sufficient de clar, pentru ca toată lumea să înțeleagă că dacă am fi fost Rusia și am fi avut resursele natural care să ne permit să fim autarhici , domnii și doamnele de la PSD le-ar fi menținut pe cele două college până la Judecata de Apoi.

Reporter: Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, că ALDE nu renunţă la ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, şi îi menţine sprijinul, argumentând că nu se poate accepta ca "DNA să facă Guvernul României aşa cum îi convine". Cum credeți că va evolua situația?

Ioan Stanomir: ALDE este necesar guvernării PSD, dar există un alt partid - și mai mare decât ALDE și încă și mai dedicat luptei împotriva statului de drept. E vorba de UDMR. Ca atare, dacă distinșii pseudo-liberali de la ALDE vor continua să fie prea mofturoși UDMR se va alătura acestui bloc politic. Domnul Tăriceanu trebuie să fie atent cât întinde coarda, fiindcă potențialul domniei sale de a rămâne în coaliție nu este infinit.

 
Ascultă AICI analiza politologului Ioan Stanomir