Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dodon amenință că va bloca oficializarea limbii române în R. Moldova

steag_chisinau.jpg

Image source: 
RFI România (arhiva)

Președintele pro-rus al R.Moldova, Igor Dodon va bloca inițiativa privind modificarea Constituției prin înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu sintagma ”limba română”. ”Limba de stat a fost, este și va fi moldovenească”, a precizat Dodon pentru Agenția rusă Ria Novosti. Declarația vine după ce un grup de 34 de deputați moldoveni a decis să trimită spre avizare Curții Constituționale proiectul de lege ce prevede modificarea articolului 13 din Constituție privind denumirea limbii oficiale în R.Moldova.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Liberal-Democrat, Tudor Deliu a precizat la RFI că proiectul de lege a fost deja expediat Curții Constituționale, prin secretariatul Parlamentului. Magistrații au la dispoziţie şase luni pentru a se expune asupra avizului proiectului de lege, după care îl va trimite Parlamentului. Tudor Deliu le-a mulțumit, joi, deputaților liberal-democrați, dar și foștilor colegi de partid, care au susținut inițiativa PLDM. „Sperăm că, în scurt timp, cu votul tuturor deputaților vom restabili adevărul istoric", a declarat Tudor Deliu.

Pe de altă parte, șeful statului, Igor Dodon și-a exprimat speranța că în Legislativ nu vor fi găsite cele 67 de voturi, adică majoritatea constituțională, pentru a adopta noua inițiativă.”Dacă vor vota, eu nu voi promulga legea. Limba noastră de stat este moldoveneasca. Aşa a fost, este şi va fi”, a precizat Dodon.

În nota informativă a proiectului autorii precizează că la baza elaborării documentului s-a aflat Hotărârea Curţii Constituţionale din decembrie 2013 care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independentă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează".

Magistrații Curții Constituționale au stabilit, în 2013, că sintagma "limba română" echivalează cu sintagma "limba moldovenească", din Articolul 13. Constituţia din 1994 a Republicii Moldova statua că limba oficială de stat este limba moldovenească. Acest lucru este contrazis de Declaraţia de Independenţă a Republici Moldova din anul 1991, în care se face referire la limba română.