
Politică
Deputat PMP: Trebuie să obligăm presa să promoveze produsele românești. Răspunsul jurnaliștilor și al oamenilor de afaceri
Într-o conferință de presă ce a avut loc la Târgu Mureș, deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) Marius Pașcan s-a arătat foarte preocupat de faptul că produsele românești nu sunt suficient de promovate. Așa i-a venit ideea că promovarea poate fi făcută intermediul mijloacelor mass-media, care, după cum spune Marius Pașcan, pot fi obligate să promoveze mesaje cu caracter patriotic, de susținere a produselor românești:
Ascultă:
”Am gândit acest proiect pe care îl consultă și juriștii, întrucât eu consider că România duce lipsă de susținere a capitalului autohton, a producției interne. Circa 70% din produsele pe care noi le utilizăm zilnic sunt de import. Pasta de dinți, periuța, cafeaua, îmbrăcămintea, toate sunt din import. Situația s-ar putea schimba cu ajutorul mass-media. Avem, zi de zi, pe canalele media mesaje gen: 'Consumati zilnic peste 2 litri de apa!', 'Nu consumati sare si zahar in exces!'. De ce sa nu promovam si mesaje de genul 'Consumati produse romanesti!', fara sa facem reclama nimanui?”
Aceste mesaje de interes național despre care vorbește deputatul există într-adevăr și sunt difuzate de televizini și radiouri prin hotărâri ale CNA. ”Lucrurile nu sunt însă atât de ușor de rezolvat, iar principala problemă e legată de ușurința cu care politicienii vorbesc desprea a obliga presa să facă anumite lucruri”, e de părere Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent.
Ascultă:
Deputatul PMP Marius Pașcan insistă asupra dimensiunii economice a legii pe care o va propune. ”Banii românilor vor rămâne în țară, dacă vom cumpăra mai multe produse autohtone, spune parlamentarul”. În plus, regulile pieței unice ale UE nu sunt afectate în vreun fel, susține Marius Pașcan.
Ascultă:
Consumul produselor autohtone ar impulsiona, fără dubii, producția internă. Ce ar avea, însă, de spus companiile care vând în românia produse din afara țării așa cum firmele românești vând produse în UE? Florin Pogonaru, de la AOAR, crede că o astfel de lege ar ridica probleme, chiar dacă ar putea fi utilă
Ascultă:
”Înțeleg că există un deficit de încredere în produsele românești. Noi, românii, avem un deficit de încredere în noi înșine și trebuie să acționăm în direcția asta (n.r. să încurajăm producția internă). Dar, fără a avea nimic împotriva acestui proiect, înainte de orice trebuie să punem accent pe calitatea produselor românești, pe standarde și să creăm o cultură a calității. Altfel, cred că domnul Pleșu (n.r. Andrei Pleșu) a zis-o, ne înfășurăm în tricolor, apoi ne ironizăm”.