Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul palestinian la București: Reconcilierea încheie parțial blocada din Gaza. Ne apărăm drepturile pe o voce

poza_pal.jpg

Sursa imaginii: 
en.rfi.fr AFP

Autoritatea Palestiniană ar urma să preia, de la 1 decembrie, controlul administrativ total în Fâșia Gaza, așa cum prevede acordul de reconciliere semnat joi la Cairo de reprezentanții Hamas și cei ai Fatah. Hamas va ceda Autorității inclusiv controlul granițelor cu Israelul și Egiptul. Blocada care împiedică de ani de zile reconstrucția Fâșiei Gaza se va încheia, în mare parte, spune, la RFI Fuad Kokaly, ambasadorul palestinian la București. 
 

 

În regiune au apărut schimbări substanțiale, iar palestinienii vor putea acum să/și apere drepturile pe o singură voce, afirmă, în interviul acordat RFI, ambasadorul Palestinei:

Fuad Kokaly: Înțelegerea permite actualului guvern să-și extindă autoritatea în întreaga Fâșie Gaza. Vor prelua controlul tuturor ministerelor și instituțiilor publice. Nu vor fi miniștri Fatah sau Hamas. Guvernul de uniune națională actual, de la Ramllah, cu membri  Fatah, independenți sau din alte facțiuni palestiniene își va extinde pur și simplu autoritatea și în Gaza. 

Rep.: Trei mii de polițiști ai Autorității Palestiniene vor fi trimiși în Gaza, la frontierele cu Egipt și Israel. Hamas renunță astfel total la controlul granițelor?

F.K.: Bineînțeles, așa cum e prevăzut în înțelegere: controlul granițelor se face de către guvern. 

Rep.: Dacă Autoritatea Palestiniană va controla punctele de trecere a frontierelor, oamenii vor putea trece mai ușor granița? La fel și bunurile și mărfurile?

F.K.: Înseamnă, mai întâi de toate, că o parte a blocadei se va încheia. Oamenii vor putea intra în Gaza și ieși mai lejer. Studenți, oameni de afaceri sau cei care au nevoie de tratament medical, în Egipt.  Va fi totul mai simplu și mai ușor. De zece ani, oamenii de acolo nu pot trăi normal, așa că va fi o schimbare esențială pentru ei. 

Rep.: Și în privința mărfurilor și bunurilor? Va fi mai ușor să fie aduse în Gaza materiale de construcție, de pildă?

F.K.: Da, cu siguranță. Sigur, cu ajutorul și supravegherea Egiptului. Ei ne vor spriji aducem toate materialele de construcție de care avem nevoie în Gaza. La fel și alte bunuri.

Rep.: Mahmoud Abbas va merge în Fâșia Gaza în perioada următoare?

F.K.: Sigur va vizita Gaza, e una din soliciările sale personale. Vizita trebuie înă pregătită. Detaliile vor fi puse la punct în ziilele sau săptămânile următoare.

Rep.: Cum va fi Abbas primit?

F.K.: Cred că oamenii se vor bucura și că vor avea loc demonstrații de susținere. Va fi întâmpinat cu steaguri palestiniene, oamenii vor ieși în stradă cu fotografiile lui Abbas și poate chiar și cu cele ale președintelui Egiptului. 

Rep.: Care sunt, până la urmă, factorii care au dus la această reconciliere?

F.K.: Cred că sunt o serie de schimbări radicale care se petrec în regiune. Ne afectează pe toți. 

Rep.: Să fie și mai clar: e și o consecință a faptului că Hamas și-a pierdut sprijinul extern?

F.K.: Parțal. A contat și faptul că regimul de la Damasc a rămas în picioare și a păstrat controlul.  Apoi, blocada economică a Qatarului. Statele Unite s-au implicat pentru pacea în regiune, încercând să promoveze o soluție inclusiv între noi și Israel. Toate aceste lucruri au schimbat ecuația și, bineînțeles, i-au afectat și pe cei din Hamas.

Rep.:…iar Fatah a avut și mijloace solide de convingere. Facturile la electricitate, de pildă, pe care ei le plătesc…

F.K.: Plata facturilor la electricitate și alte detalii vor fi rezolvate în următoarele două-trei luni. Lucurile vor începe să devină normale în Fâșia Gaza.

Rep.: Brigăzile Ezzedine al Qassam ale Hamas s-ar putea implica în lupta cu Statul Islamic din nordul Peninsulei Sinai?

F.K.: Este o chestiune de securitate. Dacă se va întâmpla, sigur nu va fi promovată public. Din punctual meu de vedere, armata egipteană nu are nevoie de aceste brigăzi în Sinai. Ci  doar de granițe sigure între Egipt și Fâșia Gaza. 

Fuad Kokaly: Vrem ca SUA să rămână neutră. Reconcilierea înseamnă că palestinienii vorbesc pe o singură voce 

Statele Unite vor continua să rămână un mediator în rezolvarea conflictului israeliano-poalestinian, chiar dacă retragerea de la UNESCO arată sprijinul pentru Israel, afirmă, la RFI, ambasadorul palestinian la București, Fuad Kokaly. Soluția a două state rămâne singura viabilă, iar țările europene ar trebui să fie mai tranșante în această privință, mai spune ambasadorul, care vede reconcilerea dintre Fatah și Hamas drept șansa palestinienilor de a-și apăra drepturile pe o singură voce:

Rep.: Statele Unite s-au retras de la UNESCO. Au explicat tranșant de ce. În această situație, administrația Trump mai poate fi un mediator în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian?

F.K.: Ce s-a întâmplat la UNESCO nu înseamnă că nu se vor mai implica în problemele Orientului Mijlociu , în special în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. Să fim sinceri, Statele Unite au arătat clar că sprijină mai mult Israelul. Întotdeauna au făcut-o. Dar noi vrem ca SUA să joace un rol. Și totodată să fie neutri. Să ia în considerare Convenția Drepturilor Omului, să ia în considerare rezoluțiile ONU și să se implice, alături de comunitatea internațională, pentru rezolvarea conflictului prin soluția a două state. Până acum, Trump nu a pomenit nimic despre soluția a două state. Reprezentanții Statelor Unite au venit în regiune de peste 20 de ori. Analizează situația. Așteptăm rezultatele și pe undeva și din acest motiv am grăbit procesul de reconciliere.  Noi trebuie să fim mereu pregătiți. Uniți. Să avem o singură viziune. O singură voce atunci când discutăm cu partenerii externi. Și să ne putem apăra drepturile mai bine. 
Din păcate, state europene care admit că soluția bi-statală e singura posibilă,  recunosc Israelul dar evită să recunoască și Palestina. 

Rep.: Există vreo negociere sau se fac eforturi diplomatice pentru ca România să deschidă un consulat în teritoriile palestiniene? 

F.K.: Avem relații bune cu Ministerul de Externe de la București și dialogăm în permanență. România recunoaște statul Palestina și crede în soluția a două state. România ne spijină cu burse și alte programe, e un  stat deschis. Discutăm și pentru un consulat la Ramallah. 

Rep.: Fără să fi primit vreo promisiune…

F.K.: Fără promisiuni. Se lucrează în vederea găsirii unei soluții.