Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Posibila ieșire a UK din UE fără acord - perspectivă reală și alarmantă

may_ministri.jpg

Theresa May și principalii săi miniștri
Theresa May și principalii săi miniștri nu se pun de acord asupra Brexit
Image source: 
Reuters

Perspectiva unui eșec al negocierilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană cu privire la Brexit i-a alarmat pe politicienii britanici pro-europeni din toate partidele și a provocat o mobilizare fără precedent în rândul acestora. Săptămâna aceasta liderii UE se întâlnsc ca să discute stadiul negocierilor cu Marea Britanie. 

Parlamentari din toate partidele, inclusiv din Partidul Conservator condus de premierul Theresa May, doresc ca în proiectul legii de incorporare a legislației comunitare în cea britanică după ieșirea din Uniune - așa numitul Brexit Bill - să fie înscrisă condiția semnării unui acord negociat cu UE înainte de martie 2019, când ar urma să înceteze statutul de membru. 

Premierul May a declarat acum câteva săptămâni în Camera Comunelor că un Brexit fără acord de ieșire ar fi preferabil unui Brexit cu acord dezavantajos, iar zilele trecute ea a declarat tot în parlament că guvernul său cheltuiește 250 de milioane de lire (275 de milioane de euro) pentru pregătirea țării în ipoteza unei ieșiri fără un acord încheiat cu UE.

Negocierile UK - UE sunt în impas, în primul rând din cauza divergențelor cu privire la sumele de bani datorate de Marea Britanie după ieșirea din UE în martie 2019 și care s-ar ridica la mai multe zeci de miliarde de euro.

Parlamentarii pro-europeni doresc înscrierea în proiectul de lege a unei prevederi care să prelungească la cel puțin doi ani perioada de tranziție de după martie 2019 în care s-ar aplica în continuare legislația UE. 

Premierul May a propus de fapt o astfel de perioadă de tranziție într-un discurs ținut la Florența luna trecută. 

"No deal"?

Dar ce-ar însemna o ieșire a Marea Britanii din UE fără un acord negociat, așa numitul "no deal" sau "căderea în prăpastie"?

Portul DoverPortul Dover, ca și alte proturi britanice, nu ar fi pregătit pentru o ieșire a UK din UE fără acord (http://www.ports.org.uk)

Dat fiind că ar fi o situație fără precedent politicienii și comentatorii nu pot decât specula, dar în câteva domenii se pot contura unele scenarii:

  • porturi - fără un acord, exporturile britanice ajunse pe continent ar fi obligate să plătească taxe vamale și TVA, iar în privința importurilor, mult mai numeroase, porturile britanice ar fi pur și simplu copleșite prin introducerea de controale vamale.
  • medicamente - Agenția Europeană a Medicamentului cu sediul la Londra se va muta, dar Marea Britanie va accepta fără doar și poate medicamentele produse în UE. Este incert însă dacă medicamentele produse în UK vor fi acceptate în mod automat în UE.
  • linii aeriene - fără un acord global, Marea Britanie va trebui să negocieze acorduri bilaterale cu celelalte 27 de state, iar liniile aeriene britanice nu vor mai putea opera servicii între două state UE.
  • agricultură, alimente și pescuit - cel mai important efect ar fi sporirea prețurilor, din cauza tarifelor de import ce ar intra automat în vigoare, dat fiind că Marea Britanie importă circa un sfert din necesarul de alimente din UE.
  • Irlanda de Nord - frontiera cu Republica Irlanda a devenit practic inexistentă după acordul de pace din 1998, dar revenirea la o frontieră "dură" ar crea mari dificultăți, dat fiind traficul transfrontalier extrem de intens al persoanelor și mărfurilor.

Acestea sunt doar câteva dintre posibilele efecte ale unui "no deal", dar există zeci, poate sute de altele care îi fac nu doar pe politicieni, ci și pe oamenii de afaceri să se îngrijoreze la perspectiva unei astfel de situații.

Și aici nu am menționat situația celor 3,5 milioane de cetățeni UE aflați în Marea Britanie și a unui milion de cetățeni britanici din celelalte state UE.

Garantarea statutului acestor cetățeni este una dintre principalele condiții puse de UE pentru negocierea unui acord cu Marea Britanie, dar absența unui astfel de acord nu ar face decât să amplifice incertitudinea și angoasele prin care trec deja mulți dintre acești oameni.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ