
Politică
Pagina de istorie: 95 de ani de la încoronarea primului rege al tuturor românilor
default.png

La 15 octombrie 1922 avea loc ceremonia încoronării regelui Ferdinand I și a reginei Maria ca suverani ai României întregite. Ferdinad I urcase pe tronul Vechiului Regat încă din 1914. Însă, după victoria din 1918, România se unise cu Basarabia, Bucovina, Transilvania, Maramureșul, Crișana și Banatul. În mod simbolic, Ferdinand și Maria au ales să fie încoronați ca Regi ai tuturor românilor în cetatea lui Mihai Viteazul.
Mai întâi, a fost ridicată Catedrala Ortodoxă a Încoronării. Apoi, în data de 15 octombrie 1922, a urmat o ceremonie la care au participat reprezentanți din 13 țări. Patriarhul ortodox Miron Cristea a oficiat o slujbă religioasă, de la care au lipsit fruntașii greco-catolici ai românilor ardeleni, în frunte cu Iuliu Maniu, nemulțumiți de faptul că Biserica Ortodoxă Română monopolizase evenimentul, deși la 1 Decembrie 1918, figura centrală a Unirii fusese episcopul greco-catolic de Gherla, Iuliu Hossu.
Regele Ferdinand I și-a așezat pe frunte Coroana de Oțel, făurită din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna, folosită pentru încoronarea primului Rege al României, Carol I.
Apoi, Ferdinand I a încoronat-o cu o coroană de aur pe Regina Maria. Ceremonia a avut loc în fața Catedralei Încoronării, pe un podium acoperit cu catifea roșie, sub un baldachin ornat cu culorile roșu și galben, pe fond alb. A urmat un banchet dat în onoarea primilor Regi ai tuturor românilor. Momentul Încoronării de la Alba Iulia a rămas un moment de referință în istoria românilor, iar Regele Ferdinand I și Regina Maria au devenit figuri emblematice în istoria românilor.
La 95 de ani de la acest moment, Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, strănepoata Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, a participat la Serbările Încoronării, la Alba Iulia și Cluj. În Alba Iulia, a fost oficiat un Te Deum în Catedrala Încoronării, apoi au urmat mai multe evenimente culturale și științifice. În Cluj-Napoca a fost organizat un Regal de Operă, nu întâmplător la Opera Națională Română, primul teatru liric din România, inaugurat în 1919 sub auspiciile Regelui Ferdinand I al României.
sursa:youtube.com
Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.
Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie