Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sebastian Kurz: tânăr de viitor sau doar carierist?

kurz.jpg

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz
Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz
Sursa imaginii: 
VLADIMIR SIMICEK / AFP

După alegerile de duminică, liderul conservator Sebastian Kurz, de 31 de ani, se pregătește să devină cancelar al Austriei, foare probabil în alianță cu extrema dreaptă.

Le Figaro notează că ”o alianță între Sebastian Kurz și Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății  ar putea modifica linia tradițional proeuropeană a țării. Partidul Libertății, FPÖ pledează pentru o apropiere de grupul de la Vișegrad, unde țări precum Polonia și Ungaria, sunt la cuțite cu Bruxellesul.

Într-o Austrie înfloritoare, dar nesigură, Sebastian Kurz a reușit să mobilizeze electoratul conservator prin combinarea unei imagini a modernității și a unui discurs ferm privind imigrația”.

În Statele Unite, situl revistei Newsweek titrează că Sebastian Kurz se alătură altor lideri globali – precum Kim Jong Un – care arată că vârsta nu e decât un număr.

Sebastian Kurz a fost comparat deja cu președintele francez de 39 de ani, Emmanuel Macron, și cu prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, de 45 de ani, doi lideri cu ambiții mari și rezonanță internațională mare. Însă galeria tinerilor lideri este deja destul de vastă. Vanessa D'Ambrosio în vârstă de 29 de ani, tocmai și-a încheiat funcția de căpitan regent al microstatului San Marino. Kim Jong Un, despre care se crede că are 33 de ani, a venit la putere pe când avea, probabil, 27 de ani, la moartea tatălu său. Vârsta lui este un subiect frecvent de  dezbatere în SUA.

Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite are 32 de ani, ceea ce se potrivește cu demografia țării - aproximativ 70% din populație are sub 30 de ani. Prioritățile sale sunt ceva mai moderne decât ale predecesorilor săi: el încearcă să diminueze dependența națiunii de petrol și să extindă sectorul de divertisment, potrivit Al Jazeera.

Iar Newsweek nu uită să amintească de Fidel Castro,avocatul rebel care a devenit lider al Cubei la 32 de ani, în 1959.

Deutsche Welle reamintește însă că lui Kurz i s-a reproșat că ar fi carierist: ”A crescut în cartierul vienez muncitoresc Meidling, fiind unicul copil al unei profesoare și al unui inginer. La 16 ani a vrut să intre în organizația de sector a ÖVP, dar a fost respins fără menajamente și îndemnat să meargă mai întâi la studii. În alt sector a avut mai mult succes. A început să studieze dreptul, dar a abandonat facultatea în momentul în care a fost numit secretar de stat pentru integrare.

Atunci și-a surprins criticii prin programe de promovare a imigranților și afirmații de genul "Austria are nevoie de o politică a brațelor deschise". Apoi și-a schimbat poziția. În vara lui 2015, în plină criză a refugiaților, Kurz s-a poziționat împotriva cancelarei germane Angela Merkel . El a devenit un fel de star în Austria și Germania, invitat în talkshow-uri televizate sau la congresul conservatorilor bavarezi (CSU) din Germania”.

 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat vineri că nu certifică respectarea de către Iran a acordului încheiat în 2015 cu marile puteri și a anunțat o strategie americană mai dură față de Teheran. 

Trump procedează în cazul Iranui în modul obișnuit în care el se ocupă de afaceri, scrie David Ignatius, editorialistul ziarului Washington Post, prelat și de Korea Herald.

Donald Trump este notoriu în lumea afacerilor pentru felul în care pune la zid companiile atunci când vine timpul ca acestea să plătească factura - oferind  posibilitatea unei plăți parțiale și propunând să renegocieze restul. Trump a procedat cam la fel vineri, când a anunțat că va rămâne pentru moment în acord, dar că va renunța cu totul la el renunțat dacă nu poate obține condiții mai bune.

Pentru New York Times, Donald Trump și-i îndepărtează pe aliații Americii, în timp ce pune în mâinile Teheranului o nesperată victorie.

Afirmația lipsită de fundament a dlui Trump  este că administrația Obama a ridicat sancțiunile "chiar înainte de ceea ce putea fi prăbușirea totală a regimului iranian" - o afirmație pe care de vreo patru decenii o auzim de la gânditorii din Washington care-și confundă dorințele cu realitatea.

Între timp, Teheran și-a investit mândria națională și o sumă de aproximativ 100 de miliarde de dolari în programul său nuclear.

Publicația europeană Politico reamintește, în context, că susținătorii acordului, inclusiv liderii europeni, au consumat săptămâni întregi îndemnându-l pe Trump să nu se opună în nici un fel acordului. Mai ales că propriul său guvern, inclusiv Rex Tillerson , recunoștea joi faptul că Iranul respectă cerințele.

Unii experți avertizează că acesta ar putea fi începutul unui proces care, în cele din urmă, va slăbi înțelegerea până când aceasta va cădea cu totul, deschizând Iranului calea spre arma nucleară.

 

"Avem nevoie de eroism politic" – iată mesajul din titlul interviului pe care revista germană Der Spiegel i l-a luat președintelui francez Emanuel Macron.

Ceea ce propun”, spune Macron, ”este să încep un nou capitol în Europa, să reiau aventura, dacă doriți. Instituțiile ca atare nu sunt deosebit de importante pentru mine - și cred că majoritatea oamenilor simt la fel. 

UE n-ar fi existat niciodată dacă ar fi fost lăsată pe mâinile experților sau diplomaților. A fost creată de oameni care au învățat din drama istoriei noastre colective.

Pentru mine, Europa constă în trei lucruri: suveranitatea, unitatea și democrația. Cred că scopul ar trebui să fie acela de a crea un spațiu care ne protejează și ne ajută să supraviețuim în această lume.

Comunitatea europeană a valorilor este unică: ea combină democrația cu economia de piață, libertățile individuale cu justiția socială. Cum ne putem aștepta ca SUA sau China să apere aceste valori, cât timp NOI nu consolidăm acest model unic de echilibru european, care sa dezvoltat de-a lungul deceniilor?” , spune președintele francez pentru Der Spiegel.

 
Revista presei internaționale din 16 octombrie 2017