Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incertitudine privind independența Cataloniei

Liderul catalan Carles Puigdemont nu clarifică, în răspunsul trimis lui Mariano Rajoy, dacă a declarat independenţa Cataloniei în discursul de marţea trecută.

Într-o scrisoare trimisă luni Guvernului de la Madrid, Puidegmont apără dialogul şi reaminteşte că a lăsat "în suspans" declaraţia de independenţă pentru a deschide un proces de "două luni" în vederea ajungerii la un acord cu Executivul central, scrie presa spaniolă.

În scrisoare, Puidegmont cere să se oprească "represiunea" contra cetăţenilor catalani - referire la violenţele din 1 octombrie şi la acuzaţiile poliţiei - şi îi solicită lui Rajoy un "dialog sincer" şi o întâlnire pentru a ajunge la primele acorduri.

De asemenea, preşedintele separatist al Cataloniei mai spune, în scrisoarea transmisă Guvernului spaniol, că doreşte să ”suspende” - timp de două luni - mandatul pe care i l-au încredinţat catalanii pentru a se îndrepta în direcţia unei ţări independente, cu scopul de a începe un dialog.

Carles Puigdemont răspunde, astfel, ultimatumului Guvernului de la Madrid, care i-a dat timp până luni să spună dacă a declarat sau nu independenţa.

La 1 octombrie, a avut loc un referendum de autodeterminare a Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către justiţie. Potrivit datelor Guvernului catalan - care nu pot să fie verificate în lipsa unei comisii electorale independente -, tabăra ”da” a obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate în condiţiile unei participări la consultare de 43%.