Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rezoluție: Autoritățile române îndemnate să sprijine activitatea DNA. La București sar scântei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei recomandă autorităților române să susțină politic și financiar Direcția Națională Anticorupție. Totodată, autorităților li se cere, într-o rezoluție adoptată recent, să respecte „necesitatea unei lupte eficiente împotriva corupției și a abuzului de putere”. În textul rezoluției „Noi amenințări la adresa statului de drept în țări membre ale Consiliului Europei”, DNA este descrisă drept o instituție cu activitate remarcabilă.

La București sar însă scântei. Ministrul Justiției a criticat ieri DNA, în cadrul secției pentru procurori, reproșând, printer altele, faptul că dosare vechi de peste 10 ani trenează. La audierile legate de controlul Inspecției Judiciare la DNA, Tudorel Toader a anunțat că va propune controale de fond periodice la Parchete.  

Audierile de la CSM au fost un război, comentează la RFI Georgiana Iorgulescu, de la Centrul de Resurse Juridice. În opinia sa, ministrul Justiției ar fi acoperit de adevăr atunci când reproșează rezolvarea cu mare întârziere a unor dosare:

Am avut un gust foarte amar. Am văzut pur și simplu un război. (...) Deci acolo e un război pe care noi foarte greu vom reuși să îl deslușim. (Ministrul Toader) este acoperit pentru că din 2004 până în 2017 sunt 13 ani! Se depășește orice durată, termen rezonabil și drept la un proces echitabil (...)  Toată lumea să fie supusă unui control. Nu știu, la 3 ani, la 4, la 5. Este limpede că nu putem să-i considerăm pe unii ca fiind tabu. Trebuie un echilibru. (...) Noi suntem așa, o țară în Bizanț, în care lucrurile se negociază. Pot să am un text de lege minunat. Dacă oamenii nu sunt liberi și independenți în adevăratul sens al cuvântului, dacă nu se duc să/-și facă jobul așa cum scrie la carte, cât de minunat e textul legii e mai puțin important.„

Ascultă AICI interviul integral: 

568