Chișinău: PL critică refuzul autorităților de a-l înregistra pe Dorin Chirtoacă la referendum

chirtoaca.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Dorin Chirtoacă

Partidul Liberal din R.Moldova critică decizia prin care a fost amânată examinarea demersului primarului suspendat, Dorin Chirtoacă de a fi înregistrat în calitate de participant la referendumul de demitere a sa. ”Asistăm la un ping-pong inexplicabil, care nu este altceva decât o tragere de timp”, spun liberalii despre decizia Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău.

”Prin refuzul CEC Chișinău, de a-l înregistra pe Dorin Chirtoacă, a fost încălcat art. 2, alin. 2, art. 47, alin 1 și art. 194 din Codul Electoral, iar asta demonstrează, că inițiatorilor acestui referendum, le este frică de un scrutin organizat pe principiul egalității și parității, fiind speriați și de faptul că primarul General, Dorin Chirtoacă ar putea participa la dezbateri electorale și întâlniri cu alegătorii, în care să demonteze minciunile acestora. Dorin Chirtoacă este parte interesată în acest referendum, fapt recunoscut și de instanța de judecată, prin urmare, CEC Chișinău, era obligat să-l înregistreze în calitate de participant la referendumul organizat împotriva lui”, afirmă liberalii.

Dorin Chirtoacă a depus actele necesare la 13 octombrie pentru a fi înregistrat în calitate de participant la referendumul local. Potrivit Partidului Liberal, Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău era obligat, în decurs de trei zile calendaristice să ia o decizie privind înregistrarea acestuia. Pentru comparație, pe data de 12 octombrie, socialiștii au depus actele necesare și în aceeași zi au fost înregistrați.

”În cazul lui Dorin Chirtoacă, Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău a evitat să ia o decizie la 16 octombrie și a retrimis actele Comisiei Electorale Centrală, care deja și-a expus părerea în acest sens, pasând responsabilitatea de luare a unei decizii către CEC Chișinău. Astfel, asistăm la un ping-pong inexplicabil, care nu este altceva decât o tragere de timp”, mai spun liberalii.

Mai multe partide politice de la Chișinău au anunțat că vor boicota referendumul pentru revocarea din funcție a primarului suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă. Printre acestea este Partidul Democrat, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Unității Naționale. Și Partidul Liberal a îndemnat, anterior, oamenii să nu iasă la plebiscit.

Partidul Socialiștilor din R.Moldova a colectat peste 65 de mii de  semnături pentru organizarea referendumului local privind demiterea primarului general. Potrivit Codului Electoral, pentru inițierea plebiscitului sunt necesare semnăturile a cel puțin 10 la sută din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective.

Trebuie spus că, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar al Chișinăului, după ce la 25 mai a fost reţinut de procurorii anticorupţie, fiind suspectat de trafic de influență și corupere pasivă, în dosarul parcărilor cu plată. Edilul a fost plasat în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, iar la scurt timp - în arest la domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat, Dorin Chirtoacă riscă până la șapte ani de detenție.

Dorin Chirtoacă mai este cercetat penal într-un nou dosar. De această dată este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, aducând capitalei un prejudiciu în valoare de peste 60 de milioane de lei (cca 3 mln. euro) pentru că nu ar fi executat corect zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane.