Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rovana Plumb scapă de urmărirea penală

rovana_plumb_scapa_urmarire_penala.jpg

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European (Sursa foto: site Camera Deputaţilor)
Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European
Sursa imaginii: 
site Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a respins marţi solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale faţă de ministrul demisionar al Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Votul în cazul Plumb a fost secret, cu bile. Au fost 184 de voturi împotriva cererii DNA şi 99 pentru.

Rovana Plumb a susţinut marţi în plenul Camerei Deputaţilor că este nevinovată în dosarul în care este acuzată de complicitate la abuz în serviciu: „Adversarii noştri politici, folosind aceste mecanisme abuzive şi nedemocratice, doresc să nu mai fim la guvernare. Se creează un precedent nociv şi instrumente paralele, străine principiilor statului de drept, prin care se declanşează o represiune nedreaptă împotriva membrilor Guvernului, având ca unic argument apartenenţa politică”.

Ea le-a cerut deputaţilor să voteze „aşa cum le dictează conştiinţa”, pentru a pune capăt „domniei abuzurilor”: ”Nu am greşit cu absolut nimic. În esenţă, este vorba de două Hotărâri de Guvern, ambele legale, ambele au avizele de legalitate care se regăsesc la dosar şi prin urmare, nu pot fi complice la o faptă care nu e infracţiune. Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a vă ruga să vă daţi votul aşa cum vă dictează conştiinţa, iar votul pe care îl veţi da astăzi nu este pentru Rovana Plumb, este un vot pentru a pune capăt domniei abuzurilor”.

DNA a anunţat pe 22 septembrie că vicepremierul Sevil Shhaideh este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu când era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Procurorii anticorupţie au cerut avizul Parlamentului pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb, în acelaşi dosar.