Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Niculae Havrileț la RFI: Politizarea sperie investitorii. Actuala conducere, discreditată în Parlament

Politizarea ANRE provoacă riscuri majore pe termen scurt și mediu în piața de energie, atrage atenția Niculae Havrileț, încă președinte al arbitrului și reglementatorului din domeniu. Acesta afirmă, la RFI, că orice întârziere în liberalizarea piețelor de gaze naturale și energie electrică va speria investitorii. 

Acțiunile politice din ultima perioadă, inclusiv înființarea unei comisii parlamentare de anchetă a activității ANRE sunt metodele prin care actuala conducere a fost împiedicată să candideze pentru un nou mandat, susține Niculae Havrileț, care atrage în egală măsură atenția că eventuale modificări de legislație ar putea favoriza Gazprom-ul: 

Riscurile majore sunt întârzierea procesului de liberalizare și respectiv o împiedicare a funcționării corecte a  piețelor de gaze naturale și energie electrică, ceea ce duce la efecte negative în zona luării deciziilor de investiție. O piață funcțională corectă, transparentă, dă încredere investitorilor.” 

…despre comisia parlamentară de anchetă a activității ANRE: “Am considerat că este o acțiune politică menită să discrediteze actuala conducere a Autorității de Reglementare în momentul depunerii CV-urilor pentru un eventual al doilea mandat.” 

Ascultă AICI interviul integral

…despre amenințarea Gazprom: “Suntem în prejma luării unor decizii de investiție de către operatorii concesionari din zona Mării Negre. Aceștia, când fac analiza de risc, analizează stabilitatea, predictibilitatea legislației primare sau secundare. Un element hotărâtor în a calcula riscul recuperării investiției. Faptul că în acest moment legea e trimisă, retrimisă din plenul Camerei Deputaților către Comisia de Industrie arată chiar faptul că nu avem stabilitate și predictibilitate. Aceste element ear putea să descurajeze investitorii din Marea Neagră, lucru care celălalt competitor. Competitor extern, care din nefericire e singular în acest moment.

Candidatura deputatului PSD Dumitru Chiriţă pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a fost validată, ieri, în comisiile parlamentare de industrii.