Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rep. Moldova: Președintele Igor Dodon poate fi suspendat din funcție

dodon_2_1.jpg

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
Image source: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, poate fi suspendat din funcție, a decis Curtea Constituțională de la Chișinău. Scandalul este legat de refuzul lui Dodon de a numi un ministru al Apărării.

Curtea Constituțională a stabilit că președintele țării nu poate respinge decât o singură dată propunerea premierului pentru funcția de ministru. Igor Dodon a refuzat de două ori acest lucru.

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională, după ce Igor Dodon a respins de două ori propunerea cu Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

Judecătorii susțin că refuzul șefului statului constituie ”imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru”.

Potrivit deciziei magistraţilor, în exercitarea competenţei sale prevăzute de articolul 98 alin.(6) din Constituţie, preşedintele Republicii Moldova poate să refuze propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane într-o funcţie vacantă de ministru şi să-i ceară să facă o altă propunere, scrie Agenția Moldpres. 

Totodată, Curtea a statuat că, voinţa politică a preşedintelui nu poate constitui o sursă de blocaj instituțional, pe de o parte, şi nu poate anula, pe de altă parte, competenţele prim-ministrului în cadrul procedurii de codecizie în remanierea guvernamentală.

Astfel, Curtea a constatat că Preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice corespunderea candidatului propus de prim-ministru pentru o funcţie, însă nu are drept de veto faţă de propunerea șefului Executivului.

De asemenea, judecătorii Curții au specificat că ”în arhitectura constituțională a R. Moldova, președintele trebuie să aibă un rol neutru, de arbitru, și să nu fie un jucător politic”.

Magistraţii au menţionat că refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligația constituțională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului, circumstanță ce justifică inițierea de către Parlament a procedurii de suspendare a Președintelui, în conformitate cu articolul 89 din Constituţie.

În același timp, Curtea a reţinut că mecanismul de demitere a preşedintelui ţine de opţiunea Parlamentului, fiind o procedură complexă şi de lungă durată, care nu soluţionează prompt problema funcţionalităţii depline a instituţiilor fundamentale obstrucţionate deliberat de către preşedinte.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Igor Dodon: ”Acțiunile judecătorilor vor fi supuse unei analize, inclusiv prin prisma cadrului juridic penal”

Șeful statului, Igor Dodon a venit cu o reacție dură, după pronunțarea hotărârii Curții Constituționale.

”Astăzi Guvernarea și majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, a mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat. Și de această dată, ca și în multe alte cazuri, i-a avut drept complici pe judecătorii Curții Constituționale. Prin decizia aprobată, s-a încălcat în cel mai grosolan mod Constituția Republicii Moldova, ceea ce constituie un precedent grav”.

”Port răspundere doar în fața poporului Republicii Moldova, respectiv nici un fel de instanță nu mă poate obliga să semnez ceea cu ce nu sunt de acord, exercitând această funcție în numele poporului. Toate acțiunile judecătorilor ultimelor componențe ale Curții Constituționale vor fi supuse unei analize minuțioase, inclusiv prin prisma cadrului juridic penal. Toate aceste acțiuni ale guvernării nu denotă altceva decât slăbiciunea majorității parlamentare și a celor care stau în spatele ei, aici în țară, sau peste hotare. Ceea ce s-a întâmplat astăzi demonstrează un singur lucru, că pentru Moldova nu există altă soluție, decât alegerile parlamentare anticipate și trecerea la o formă de guvernare prezidențială, cât mai rapid”, susține Igor Dodon.