Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Ivan: Ecourile votului în cazul Plumb la Bruxelles vor fi negative

Catalin Ivan Miting PSD Cod Penal.jpg

Cătălin Ivan critică mitingul PSD (Sursa foto: Facebook/Cătălin Ivan)
Cătălin Ivan critică mitingul PSD (Sursa foto: Facebook/Cătălin Ivan)

Cererile de ridicare a imunităţii sunt votate în câteva minute în Parlamentul European, fără nici o discuţie. Declaraţia a fost făcută la RFI de eurodeputatul Cătălin Ivan, membru al grupului socialiştilor şi democraţilor din PE.

Cătălin Ivan comentează votul Camerei Deputaţilor, care a respins cererea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul Rovanei Plumb: „Pot să vă spun cum este în Parlamentul European, când astfel de cereri sunt votate în câteva minute şi nu e deloc nici o discuţie pe marginea lor. Eu cred că ar trebui să fie toţi egali în faţa legii şi atunci când apare o situaţie de genul acesta, să meargă în instanţă şi să se urmeze cursul normal al unui dosar în instanţă”.

„E o situaţie dificilă, pentru că pe de o parte, parlamentarii se plâng de abuzurile din justiţie, care multe dintre ele sunt evidente, dar pe de altă parte, Parlamentul este cel care dă legi după care funcţionează justiţia”, spune eurodeputatul.

 

Ecouri la Bruxelles, în cazul Plumb?

 

Care vor fi ecourile votului în cazul Plumb la Bruxelles? „A avut deja ecouri şi o să aibă în continuare. De fiecare dată când Parlamentul se va opune începerii unei anchete, ecourile vor fi negative (...). Ecourile sunt şi mai negative, în contextul în care ne apropiem de momentul în care România va intra în discuţiile de preluare a preşedinţiei Consiliului European. Cu câteva luni înainte de ianuarie 2019, Guvernul Tudose, cu miniştrii Cabinetului, vor începe discuţii pe dosare importante, pe direcţii, pe organizări de întâlniri comune cu cei care au avut preşedinţia înainte, astfel încât de la 1 ianuarie 2019, România să preia în plin preşedinţia UE. Vă daţi seama că fiecare ministru va avea sute de întâlniri, întâlniri bilaterale cu alţi miniştri, va coordona, va prezida întâlniri pe domeniile sale de activitate cu toţi ceilalţi miniştri, cu comisari, vor fi sute, mii de întâlniri pe care miniştrii din Cabinetul Tudose le vor prezida. E foarte important ca cei care vor reprezenta România la nivel european pe de o parte să aibă competenţele necesare să înţeleagă problematica europeană şi să se impună ca profesionişti în discuţiile de acolo, pe de altă parte să fie persoane integre, pentru că problema corupţiei la nivel european este una foarte serioasă, nu te acceptă nimeni la discuţii dacă eşti urmărit penal, condamnat penal sau te afli în situaţii similare. Deci eu cred că în perioada următoare, Mihai Tudose ca premier trebuie lăsat să-şi facă o echipă, astfel încât să reprezinte România cu cinste în perioada în care vom avea expunere maximă la nivel internaţional, dar pe de altă parte să-şi pregătească şi proiectul”, afirmă Cătălin Ivan.

În opinia lui, „să discuţi de fiecare dată, la trei-patru luni, de căderea Guvernului creează un sentiment de instabilitate politică, cu efecte negative pe toate planurile şi în plan extern şi în plan economic (...). Eu cred că nu aveam nevoie de această criză”.