Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Plahotniuc reiterează că nu va prelua funcția de prim-ministru al R.Moldova

vlad_plahotniuc.jpg

Image source: 
Facebook / Vlad Plahotniuc

La Chișinău, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc reiterează că nu va prelua funcția de prim-ministru până la alegerile parlamentare din 2018, iar actualul Guvern își va duce mandatul până la capăt. Trebuie spus că marți seara, după decizia Curții Constituționale privind eventuala suspendare din funcție a lui Igor Dodon, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu declara că viitorul premier va fi liderul democraților, Vlad Plahotniuc.

Într-un comunicat de presă al Partidului Democrat, se arată că preşedintele formațiunii, Vlad Plahotniuc precizează, pentru a patra oară în acest an că, actualul Guvern, condus de premierul Pavel Filip, îşi va duce mandatul până la capăt şi nu există nicio intenţie de schimbare a acestuia din funcţie şi nicio intenţie a liderului PDM de a ocupa această funcţie.

Câteva instituţii de presă şi unii politicieni au vehiculat, ieri, în spaţiul public informaţii false privind posibila înlocuire din funcţie a prim-ministrului. Calificăm aceste informații ca fiind minciuni lansate de câteva personaje toxice, care se ascund în spatele activităţii politice sau jurnalistice pentru a manipula opinia publică. Această informaţie falsă a mai fost vehiculată de patru ori în acest an şi de fiecare dată a fost infirmată de PDM atât prin comunicări publice, cât şi prin acţiunile sale”. 

Preşedintele PDM împreună cu întreaga conducere a partidului îşi exprimă satisfacţia faţă de activitatea prim-ministrului şi îi acordă toată susţinerea politică lui şi echipei de miniştri, pe care îi va sprijini activ în îndeplinirea cu succes a programului de guvernare”, potrivit comunicatului de presă al PD. 

Marți, după hotărârea magistraților Curții Constituționale (CC) privind eventuala suspendare a lui Igor Dodon din funcția de președinte, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a scris pe pagina sa de Facebook că, decizia CC “vine să confirme faptul că Republica Moldova va avea un alt Prim-ministru, pe numele V. Plahotniuc. Și nu doar atât, prin Hotărârea CC, "Președintele" Igor Dodon este scutit de explicații și protejat în fața Kremlinului și a propriului electorat, pentru că nu petrecărețul de la Condrița va semna Decretul de desemnare, dar Adrian Candu”, a scris Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

Curtea Constituțională a decis marți că președintele prorus, Igor Dodon poate fi suspendat din funcție pentru că a încălcat prevederile Legii Supreme atunci când a respins repetat candidatura noului ministru al Apărării, propusă de Guvern. Judecătorii susțin că refuzul șefului statului constituie ”imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru”.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că ”guvernarea și majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, a mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat. Și de această dată, ca și în multe alte cazuri, i-a avut drept complici pe judecătorii Curții Constituționale. Prin decizia aprobată, s-a încălcat în cel mai grosolan mod Constituția Republicii Moldova, ceea ce constituie un precedent grav”.

 
Corespondența din Chișinău (audio)