Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


#MeToo - campania unui paradox explicat la RFI de Roxana Dumitrache, activistă feministă

#MeToo, campania prin care milioane de persoane inclusiv persoane celebre îşi povestesc online propriile experienţe de hărţuire sexuală, ia amploare și în România.

În ultimele zile adolescente, femei mature, studente, actriţe cunoscute, politiciene, inginere, jurnaliste, profesoare,  muncitoare și multe altele au rupt tăcerea în privința agresiunilor la care au fost suspuse de-a lungul timpului spune la RFI, Roxana Dumitrache, cercetătoare și absolventă a London School of Economics în studii feministe. În ciuda intențiilor bune ale acestei campanii s-a creat și un paradox prin reacțiile virulente care au invalidat o parte dintre mărturii.

E prima dată când hărțuirea sexuală nu mai e percepută ca un subiect periferic, minor, situat la indexul agendei publice și a devenit un subiect important de dezbatere. S-a întâmplat însă și ceea nu se dorea, dar se intuia. Si anume a fost și ridiculizat. Fiindcă dincolo de mărturiile femeilor care au admis public ca au fost victime ale hărțuirii sexuale din diverse forme acest hastag deopotrivă de femei și bărbați. Eu văd însă părțil bune ale acestei campanii de solidaritate și solidarizare și anume faptul ca e prima dată cand se iese din tăcerea impusă sau autoimpusă” – explică la RFI Roxana Dumitrache.