Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Voci din PSD susțin (re)politizarea funcției de prefect. Expert la RFI: Prefectul nu înseamnă program de guvernare

Prefecții trebuie să redevină politici, susține secretarul general adjunct al PSD, care transmite că sunt mai multe voci în partid care sprijină o astfel de modificare, respectiv revenirea la modelul din perioada în care premier era Adrain Năstase. Codrin Ștefănescu consideră că repolitizarea funcției de prefect ar garanta implementarea programului de guvernare  în teritoriu.

Este însă un argument contrazis, la RFI, de Codru Vrabie, expert anticorupție al Asociației neguvernamentale Funky Citizens. Prefectul are cu totul alte atribuții, iar eventuala repolitizare ar avea efecte negative. Prefectul ia decizii de legalitate, iar politicianul de oportunitate, afirmă Codru Vrabie:

Prefectul este reprezentantul guvernului în teritoriu. Nu al partidului la guvernare. În Constituție, instituția Prefectului este definită în sensul că se îngrijește de două lucruri fundamentale: de legalitateab hotărârilor din Consiliile Locale și Consilul Județean și de buna funcționare a serviciilor deconcentrate ale statului. Din această perspectivă e important ca prefectul să fie funcționar public de carieră, un om profesionist în ceea ce privește legislația (…) și în egală măsură un om instruit în probleme de management (…) Într-o funcție în care fișa postului spune că tu trebuie să iei decizii de legalitate nu are sens să introduce politicieni. Politicienii iau decizii de oportunitate.”
 

Ascultă AICI interviul integral