Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon, suspendat temporar din funcția de președinte al R.Moldova

dodon_1.jpg

Igor Dodon
Image source: 
Facebook/ Igor Dodon

La Chișinău, Curtea Constituțională a decis că Igor Dodon este suspendat temporar din funcție, iar președintele Parlamentului sau premierul moldovean, Pavel Filip, în calitate de președinte interimar, va semna decretul de numire a noului ministru al Apărării, Eugen Sturza.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Potrivit magistraților Curții Constituționale, refuzul președintelui Igor Dodon de a numi noul ministru al Apărării, reprezintă o încălcare gravă a prevederilor constituționale și a jurământului depus la investirea în funcție. Iar pentru că a refuzat repetat să accepte candidatura propusă de Guvern, Igor Dodon este suspendat temporar din funcție.

Ținând cont că președintele a refuzat, în mod deliberat de a-și îndeplini obligația constituțională, potrivit art. 91 din Constituție, președintele se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile de serviciu, ceea ce justifică instituirea interimatului funcției pentru asigurarea exercitării obligaților constituționale”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.

Noul ministru al Apărării, Eugen Sturza urmează să depună jurământul în fața președintelui Parlamentului, Andrian Candu sau a premierului, Pavel Filip.

Igor Dodon susține însă că guvernarea și majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, a mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat. ”Prin decizia aprobată, s-a încălcat în cel mai grosolan mod Constituția Republicii Moldova, ceea ce constituie un precedent grav.  Toate acțiunile judecătorilor ultimelor componențe ale Curții Constituționale vor fi supuse unei analize minuțioase, inclusiv prin prisma cadrului juridic penal”, declara Dodon.

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională, după ce Igor Dodon a respins de două ori propunerea cu Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

În vârstă de 32 de ani, Eugen Sturza este vicepreședintele Partidului Popular European, condus de ex-premierul moldovean, Iurie Leancă. În perioada, 2009-2013 a fost consilierul fostului prim-ministru, Vlad Filat, iar ulterior, până în 2015, în Guvernul Leancă, a deţinut funcţia de şef de cabinet al premierului. Candidatura lui Sturza a fost propusă de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

2380