Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul spaniol, așteptat să suspende autonomia Cataloniei

2017-10-08t135120z_1215457667_rc177e4e9420_rtrmadp_3_spain-politics-catalonia_0.jpg

Manifestanti în favoarea unitatii Spaniei pe 8 octombrie la Barcelona
Manifestanti în favoarea unitatii Spaniei pe 8 octombrie la Barcelona
Image source: 
credit foto: rfi.fr / REUTERS/Enrique Calvo

Guvernul spaniol e așteptat să suspende sâmbătă independența Cataloniei, ca răspuns la refuzul liderului catalan de a spune răspicat dacă a declarat sau nu independența regiunii. Executivul de la Madrid urmează să aprobe măsuri conform cărora guvernul îşi va impune controlul direct asupra Cataloniei, notează BBC.

ACTUALIZARE: Catalonia "este și va fi" o parte a Spaniei moderne, a afirmat vineri într-un discurs la Oviedo (nord) regele Felipe al VI-lea, citat de EFE, AFP și DPA. Suveranul spaniol s-a arătat convins că instituțiile democratice "legitime" ale Spaniei vor rezolva, în spiritul Constituției, "intenția inacceptabilă de secesiune" a autorităților regiunii Catalonia.

"Nu vrem să renunțăm la ce am construit împreună", a spus el într-un discurs încărcat de emoție, subliniind progresele țării care a reușit să depășească "greșelile trecutului", referindu-se voalat la dictatura lui Francesco Franco (1939-1975).

........................................................................................................

Cabinetul de la Madrid se reuneşte la aproape trei săptămâni de la referendumul din Catalonia, pe care îl consideră illegal. Liderul catalan Carles Puigdemont susţine însă că a fost mandatat să declare independenţa regiunii.

Guvernul ar urma să pună în aplicare pentru prima dată în istorie articolul 155 din Constituţie, conform căruia poate impune controlul direct în situaţie de criză, preluând puterile delegate ale unei regiuni.

O altă măsură ar putea consta în preluarea controlului asupra poliţiei regionale catalane. Însă articolul 155 nu îi conferă Guvernului puterea de a suspenda total autonomia, menţionează BBC.

Spania se confruntă cu o criză de la referendumul care a avut loc în data de 1 octombrie la care au participat 43 la sută din catalani, iar 90 la sută au votat pentru independenţă. Carles Puigdemont şi alţi lideri regionali au semnat apoi o declaraţie de independenţă, însă au suspendat efectele acesteia pentru a permite să aibă loc discuţii.

Madridul a reacţionat cerându-i lui Puigdemont să specifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei şi acordându-i acestuia două ultimatumuri, niciunul din ele respectat.

Vineri, Carmen Calvo, reprezentantă a Partidului Socialist Spaniol, a anunţat că această formaţiune şi Guvernul spaniol au ajuns la un acord cu privire la organizarea unor alegerii regionale în Catalonia - în ianuarie -, în vederea soluţionării actualei crize politice, cea mai dură cu care se confruntă ţara în ultimii ani.

BBC notează că Rajoy este într-o situaţie delicată, deoarece măsuri ca preluarea controlului asupra poliţiei regionale catalane, acţiuni care să vizeze televiziunea publică din Catalonia sau înlocuirea oficialilor catalane cu persoane loiale Madridului ar putea avea efecte negative.