Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania activează articolul 155 pentru a prelua controlul asupra Cataloniei

Spania ia măsuri dure împotriva Cataloniei, care vrea să își declare independența. Într-o reuniune extraordinară, Guvernul de la Madrid a decis sâmbătă activarea articolului 155 din Constituție. Acesta spune că guvernul central poate impune controlul direct în situaţii de criză preluând puterile delegate ale unei regiuni. Anunțul a fost făcut de premierul Mariano Rajoy.

ACTUALIZARE: Măsurile cerute de Rajoy trebuie puse în aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.

...........................................................................................

Reuniunea Executivului de la Madrid a avut loc la aproape trei săptămâni de la referendumul din Catalonia, în care votanții s-au pronunțat pentru declararea independenței. Autoritățile spaniole nu recunosc rezultatele scrutinului.

Șeful Executivului spaniol a decis ca atribuțiile administrației catalane să fie transferate guvernului de la Madrid. În consecință, Guvernul catalan ar putea fi dizolvat, pentru ca în urmatoarele 6 luni să fie organizate alegeri în Catalonia, a precizat Mariano Rajoy, citat de Reuters.

"Articolul 155 este constituţional. Se aplică doar în circumstanţe excepţionale. În această ocazie nu s-a putut şi aplicăm articolul 155 pentru că niciun Guvern din nicio ţară democratică nu poate accepta să se încalce legea şi să se impună şi alte criterii. Acesta este motivul pentru care am pus în aplicare acest articol", a spus Rajoy.

Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalităţii, revenirea la normalitate, revenirea economică şi desfăşurarea de alegeri în situaţie de normalitate.

Măsurile care vor fi solicitate Senatului sunt următoarele: "încheierea mandatului preşedintelui regiunii, a vicepreşedintelui şi a consilierilor." "Ministerele îşi vor asuma responsabilitatea", a adăugat Rajoy.