Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catalonia: Manifestație gigantică pentru independență

catalonia.jpg

Demonstrație pro-independență la Barcelona, 2 octombrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Enrique Calvo

Sute de mii de manifestanți catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independența regiunii, la scurt timp după ce guvernul central de la Madrid a activat, pentru prima dată în istoria statului, articolul 155 care permite ridicarea autonomiei regiunii. Această măsură trebuie aprobată prin vot de Senat, unde partidul premierului Mariano Rajoy deține puterea.

Manifestația de la Barcelona a reunit 450.000 de persoane, potrivit poliției locale. Ea fusese inițial organizată pentru a cere eliberarea a doi lideri separatiști inculpați pentru revoltă împotriva autorităților. După anunțul Guvernului de la Madrid, însă, adunarea s-a transformat într-un miting gigant pentru independență, transmite presa internațională citată de Agerpres.

Între manifestanți, a fost prezent și liderul separatist Carles Puigdemont care i-a avut alături pe alți membri ai guvernului catalan, amenințați, ca și el, cu destituirea de către șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

"Rajoy a destituit guvernul autonom al Cataloniei pentru care s-au bătut atâția oameni. Un grav atac la adresa drepturilor și libertăților", a scris, pe Twitter, Ada Colau, primarul Barcelonei.

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă activarea articolului 155 din Constituție și convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de șase luni, precizând că puterile administrației catalane vor fi transferate guvernului central. Practic, Consiliul de miniștri, reunit în ședință de urgență, a decis destituirea liderului separatist Carles Puigdemont și a guvernului catalan.

Măsurile ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, unde Partidul Popular al lui Rajoy este majoritar și unde și-a asigurat sprijinul socialiștilor, principala forță de opoziție, și pe cel al centriștilor.

'Nici autonomia catalană, nici guvernarea autonomă nu sunt suspendate', a afirmat totuși Rajoy, încercând să-i liniștească pe catalani, foarte atașați de autonomia lor, recuperată după sfârșitul dictaturii lui Franco în 1975.

Potrivit lui Rajoy, este vorba doar despre demiterea 'persoanelor care au plasat acest guvern în afara legii', făcând să fie votate legi contrare Constituției spaniole și statutului de autonomie catalană.

Conform unui comunicat al guvernului spaniol, Madridul își va asuma responsabilitatea în materie de securitate, ordine publică, finanțe, măsuri fiscale și bugetare, telecomunicații.

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum în baza căruia autoritățile catalane amenință cu declararea independenței. Potrivit datelor guvernului regional, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus 'da' independenței Cataloniei, în condițiile unei prezențe la vot de numai 43%.