Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: Se strânge lațul in jurul mișcării secesioniste

mariano_rajoy.jpg

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, 21 octombrie 2017.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Juan Carlos Hidalgo/Pool

Astăzi începe o săptămână decisivă pentru mișcarea secesionistă catalană. Premierul spaniol a mai făcut un pas spre ceea ce înseamnă aplicarea articolului 155, o întreprindere politico-juridică fără precedent în cei 40 de ani de istorie democratică a Spaniei.

După cum se știe, sâmbătă, la propunerea premierului Mariano Rajoy, Consiliul de Miniștri a luat o decizie cruciala şi a hotărât care vor fi măsurile ce se vor lua contra executivului de la Barcelona pentru a pune capăt răzvrătirii separatiste.
 
În consecință, Madridul a decis că va demite cabinetul președintelui Puigedemont, va lua controlul finanțelor catalane, a poliţiei locale şi a radioteleviziunii publice din Catalonia, nu va dizolva Parlamentul, dar va limita funcțiile acestuia şi îi va retrage competenţa de a alege un nou președinte al Cataloniei, iar în cel mult şase luni va organiza alegeri regionale anticipate.
 
În declaraţia făcută sâmbătă, după reuniunea Consiliului de Miniștri, Mariano Rajoy afirma ca parlamentul îşi va continua activitatea dar sub un control strict, pentru a nu permite dezbaterea niciunei inițiative neconstituționale. În consecință, executivul de la Madrid a evitat să decidă suspendarea autonomiei Cataloniei, de iure, dar o va realiza de facto, deoarece ministerele locale vor trece sub directa coordonare a ministerelor de profil ale guvernului central, iar alegerile locale catalane vor fi convocate de premierul spaniol.
 
În această săptămană se va continua cu procedura de aplicare a articolului 155: luni se va forma o comisie a senatului care va studia până joi măsurile propuse de executivul de la Madrid, iar vineri premierul va cere camerei superioare votul pentru a le pune în aplicare. Deja sâmbăta viitoare, după publicarea textului in Monitorul Oficial, premierul spaniol ar putea sa preia conducerea executivului de la Barcelona şi să pună capăt aventurii secesioniste.
 
În mod teoretic pentru executivul de la Madrid lucrurile sunt clare, dar din punct de vedere practic, probabil, nu vor fi atât de simple.

Dacă Mariano Rajoy a luat toate aceste măsuri cu sprijinul, mai mult sau mai puţin declarat, al întregii comunităţi internaționale şi al legalităţii pe care le-o oferă constituția Spaniei, autorităţile de la Barcelona se bucură încă de un important sprijin popular, ceea ce s-a putut observa din plin sâmbătă, în cadrul demonstrațiior organizate în favoarea independenţei, când peste 400 de mii de persoane au protestat contra măsurilor luate de executivul de la Madrid. Sprijinul popular de care se bucură mișcarea pentru independență, repet,va face dificilă intervenția Madridului în Catalonia.

Sâmbătă seara Carles Puigdemont a ţinut un discurs, aparent prudent, în care a evitat să vorbească despre proclamarea independenţei, dar în care a declarat că această săptămână, probabil miercuri, va convoca Parlamentul pentru a da un răspuns autorităților centrale. Este foarte probabil că această sesiune să fie ultimul cartuș pe care îl mai are mișcarea secesionistă, fiindcă, chiar dacă președintele catalan s-a ferit să facă o referire explicită, probabil se va încerca proclamarea independenţei.  O atitudine mai clară în acest sens a avut ministrul catalan de externe, care a declarat de o formă tranşantă: "astăzi mai mult ca niciodată, trebuie să ne amintim că republica nu este doar o opțiune, ci este o necesitate, o necesitate absolut necesară pentru a supraviețui”.

Dar această opțiune pe care ar mai avea-o parlamentul de la Barcelona este deja anticipată de autoritățile de la Madrid, motiv pentru care Procurorul general al Spaniei a avertizat că "se pregătește o plângere penală  împotriva membrilor guvernului de la Barcelona pentru delictul de rebeliune contra autorităților", dacă se va mai face vreun pas în această direcție, delict care se pedepsește cu până la 30 de ani de închisoare.

Dar asta nu este singura problemă cu care s-ar confrunta Madridul, deoarece toate instituțiile unde ar trebui să preia controlul sunt conduse de funcționari atasați de mișcarea secesionistă. Conducerea Televiziunii Catalane, TV3, l-a avertizat pe Mariano Rajoy că "nu îi va fi ușor" să preia controlul presei catalane, iar poliția regională, este condusă de Josep Lluís Trapero, un erou al separatiștilor, care deja este pus sub acuzație pentru pasivitatea pe care a avut-o față de organizarea referendumului din 1 octombrie.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania