Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PNL speră să se revină la alegerea primarilor în două tururi: ”Poate se răzgândește dl Dragnea”

Alina Gorghiu, senator PNL, la RFI:”De ce să nu sper că printr-o dezbatere serioasă și apăsată, să reușesc din nou să îl întorc pe domnul Dragnea la 180 de grade și să creadă că alegerea primarilor în două tururi este indicată.”

ACTUALIZARE: Plenul Senatului a prelungit cu 15 zile luni, la solicitarea PNL, termenul de dezbatere pentru legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iniţiativa fiind retrimisă la comisiile de resort cu termen pentru raport de două săptămâni.

...................................................

Senatorii sunt așteptați, luni, să voteze inițiativa PNL de alegere a primarilor în două tururi de scrutin, așa cum era până în 2008.

Săptămâna trecută, Comisia Juridică a Senatului a respins raportul PNL. În favoarea respingerii – ceea ce înseamnă menținerea unui singur tur la alegerile locale – au fost senatorii PSD și ALDE, în timp ce senatorii PNL și USR au votat împotrivă, iar UDMR s-a abținut.

Termenul de adoptare tacită în cazul proiectului este 24 octombrie 2017.

Liberalii speră să-i convingă pe parlamentarii de la putere să se revină la două tururi de scrutin, doar că, la prima vedere, nu prea au cum având în vedere majoritatea PSD-ALDE.

În aceste condiții, PNL se bazează doar pe declarații, la dezbateri publice și ... nu în ultimul rând, poate se răzgândește ”domnul Dragnea”, după cum afirmă la RFI senatoarea PNL, Alina Gorghiu.

”Este greu când ai o formulă care te avantajează să accepți schimbarea de dragul unor principii, gen democrație, sau alte cuvinte precum reprezentativitate, legitimitate, în care domnul Dragnea s-ar putea să nu creadă”, spune Alina Gorghiu.

Amintim, liberalii au votat în 2015 pachetul de legi care schimba legislația electorală. Proiectul prevedea inclusiv alegerea primarilor într-un singur tur.

Alina Gorghiu afirmă însă la RFI că liberalii au susținut întreg pachetul legislativ care avea și modificări importante, cum ar fi votul prin corespondență.

Totuși, senatoarea PNL, Alina Gorghiu, recunoaște că e greu să-l convingi pe liderul PSD să se răzgândească în privința acestei inițiative, având în vedere scorul electoral foarte mare obținut de PSD la alegerile locale din  2016.


Alina Gorghiu: Nu cred că este o surpriză pentru nimeni decizia pe care PSD – ALDE, în ciuda unor declarații din anii trecuți, o vor adopta astăzi în plen. Categoric, votul va fi împărțit între cele două viziuni, paradigme. Cea a PNL, care își va susține acest vot. Vorbim despre o tradiție din 1990 până în 2012, care a fost legată de alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În 2012 au fost primele alegeri locale într-un singur tur, dar într-o conjunctură politică deosebită, generată de ponderea electorală a USL, nu din motive de restricție legislativă. Noi opinăm că menținerea unui singur tur înseamnă să păstrezi în mod intenționat un grad de sub-reprezentare. Cea de-a doua paradingmă este reprezentată de PSD – ALDE, care vor vota așa cum au votat și săptămâna trecută, împotriva celor două tururi de scrutin pentru primari. Din păcate, și-au exprimat acest punct de vedere.

Reporter: La alegerile din 2012 ați spus că a fost vorba despre o conjunctură specială și ați amintit de USL. PNL era în Uniunea Social-Liberală cu PSD. PNL era mulțumit la acea vreme de un singur tur?

A.G: La momentul acela nu era un singur tur de scrutin. Așa s-a întâmplat pentru că votul în alegerile locale a fost peste 50% +1 cam peste tot în România. Astăzi, în ciuda unor argumente sau pseudo-argumente pe care PSD le invocă, sub-reprezentarea și lipsa de legitimitate a primarilor nu pot fi deloc eliminate dacă vom conserva același sistem de alegere a primarilor. Astăzi, PSD trebuie să răspundă la o întrebare simplă: „Este majoritate cea care trebuie să decidă într-o democrație sau este normal ca deciziile să aparțină la vot unei minorități?”. PSD refuză să răspundă la această întrebare, folosid alte discuții colaterale, doar pentru a nu ataca pe fond tema. Ar fi un moment oportun să dezbatem foarte serios acest subiect acum, tocmai pentru că mai sunt aproximativ 3 ani până la viitoarele alegeri locale. Ar fi tot timpul din lume să generăm o nouă legislația, care nu ar fi atât de nouă. Cele două tururi de scrutin au existat anterior. Am avea timp să discutăm, să dezbatem, să verificăm cifre, să vedem ce ar fi oportun și dorit de societatea civilă din România.

Rep: Doamna senator, legea această cu alegerile primarilor într-un singur tur a fost aprobată în mai 2015. Atunci, PNL, senatorii PNL au votat pentru această lege și 54 de deputați din 80 au votat pentru alegerea primarilor într-un singur tur.

A.G: Să expunem tot tabloul de la momentul respectiv. Dacă vom extrage din realitatea momentului doar ce ne place, s-ar putea să nu reprezinte adevărul. La acel moment a fost o comisie electorală care a discutat un pachet de modificări. În comisia electorală, PNL a depus mai multe amendamente. Printre amendamentele la legislația electorală a fost și alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Din nefericire, votul  în comisie a fost determinat de majoritatea PSD – ALDE – UDMR. Amendamentul PNL pentru două tururi de scrutin a fost respins. Acel amendament respins a însemnat că votul pe proiect în plen a fost unul favorabil din partea colegilor mei, pentru că printre acele modificări, legea cuprindea și alte prevederi corecte. Anume, votul prin corespondență. Vă aduceți aminte că a fost o discuție care încinsese foarte mult societatea din România post alegeri prezidențiale. A fost o discuție privitoare la votul prin corespondență pe care PNL nu putea să îl respingă. Ne-am susținut amendamentul și în plen, pe două tururi de scrutin. Din păcate a picat. Colegii mei nu aveau cum să dea un vot negativ pe o lege care aducea plus valoare electorală pentru societatea românească. Știu că este greu de explicat, dar merită explicat. Mi se pare nedrept ca PNL să fie acuzat că nu a vrut, în mod real, alegerea primarilor în două tururi.

Rep: Dar acest pachet de legi conținea un amendament despre care PNL spune acum că este un atac la democrație.

A.G: Dacă vă întreb invers, poate va fi mai ușor să înțelegeți. Dacă PNL ar fi votat împotriva legii care cuprindea votul prin corespondență, nu ar fi fost acuzat de același lucru, de un atac la democrație? Cu siguranță da. Mă întreb cum ar fi mai bine să faci astfel încât să nu fi considerat întotdeauna în poziția celui care greșește.

Rep: Au fost multe voci la acea vreme care au acuzat PNL că a făcut un pact cu PSD. Dumneavoastră erați co-președinte la acea vreme.

A.G: Pe mine acuzele mă lasă rece. Au fost foarte multe acuze pe diverse planuri. Astăzi mi se plânge lumea că a dat credit PSD-ului de foarte multe ori. Am făcut și noi greșeli, dar alegerea primarilor în  două tururi nu a fost o greșeală. A fost o temă și o teză susținută de partid, chiar dacă în înteriorul partidului au fost destul de multe voci, aleși locali puternici, primari și președinți de consilii județene, care nu și-au dorit deloc impunerea primarilor în două tururi. Probabil că vă aduceți aminte că au fost câteva declarații controversate ale unor colegi de-ai mei, primari la momentul acela, care nu își doreau acest lucru și au spus-o public. În ciuda acestor declarații, votul a fost categoric în interiorul partidului, prin două rezoluții pentru susținerea acestui vot. Nu cred că puteți să îmi arătați vreu vot în Parlamentul României, dat de vreun coleg de-al meu, împotriva amendamentului cu primari în două tururi. Astăzi, probabil că proiectul va fi respins. Există și varianta să cerem retrimiterea la comisie a acestui proiect, în ideea în care putem să ne convingem colegii din comisii că este un proiect sănătos. Încă discută colegii mei. Vom vedea.

Rep: Credeți că îi veți convinge pe colegii din PSD, din ALDE, din UDMR să susțină acest proiect de lege, în condițiile în care PSD-ului îi convine să existe un singur tur?

A.G: Merită încercat. Eu o să le amintesc colegilor și ascutătorilor dumneavoastră, că, dacă se vor uita pe internet, prin 2016 vor găsi cel puțin sute de declarații ale domnului Dragnea, preluate de toate ziarele din lume, pe toate televiziunile și toate radiourile, în care spunea că alegerea primarilor în două tururi este una sănătoasă, doar că nu era momentul atunci, cu foarte foarte puțină vreme înainte de alegerile locale. De acum un an și ceva și până astăzi, se pare că s-a întors schimbarea. Domnia sa și-a schimbat iarăși punctul de vedere. De ce să nu sper că printr-o dezbatere serioasă și apăsată, să reușesc din nou să îl întorc pe domnul Dragnea la 180 de grade și să creadă că alegerea primarilor în două tururi este indicată.

Rep: Doamna senator, dacă îmi permiteți, declarațiile domnului Dragnea au fost făcute înainte de alegerile locale. După alegerile locale, PSD a obținut un scor foarte mare, a câștigat în premieră tot Bucureștiul. Credeți că se va răzgândi?

A.G: Pragmatismul mă îndeamnă să vă răspund cu următorul lucru. Este greu când ai o formulă care te avantajează să accepți schimbarea de dragul unor principii, gen democrație, sau alte cuvinte precum reprezentativitate, legitimitate, în care domnul Dragnea s-ar putea să nu creadă. Nu știu să vă răspund dacă va accepta sau nu. Dar poate mâine nu va mai fi domnul Dragnea președinte al PSD. Poate reușim să îl înduplecăm pe viitorul președinte al PSD să facă un demers firesc și normal, fără să țină cont de faptul că are peste 400 de primari în plus față de PNL. Asta nu înseamnă că alegerea primarilor într-un tur avantajează neapărat PSD-ul. În general, alegerile într-un tur avantajează partidele mari, nu pe cele mici. În alegerile locale, PNL a câștigat în plus față de mandatul anterior, până la 400 de primari. Este un sistem care avantajează partidele mari. Dar, vrem o competiție electorală exclusiv  între două partide mari sau vrem o competiție democratică, în adevăratul sens al cuvântului, cu primari care nu sunt aleși cu 10% din voturile unei comunități? Dacă calculezi prezența și procentul din prezență pe care îl obține un primar, în destule comunități au fost aleși primari cu 10% - 15%, ceea ce este infim. Este o sub-reprezentare și o sub-legitimare a acelui ales, care ar trebui să ne dea de gândit, indiferent de partidul din care suntem. Sunt discuții care merită făcute, numai să existe disponibilitate de dialog din partea tuturor.

Rep: Doamna Gorghiu, îmi puteți spune pe scurt dacă a fost sau nu o greșeală a PNL că a votat în 2015 întreg pachetul din legea electorală?

A.G: Nu am să spun niciodată că am greșit în acel caz. Toți colegii mei au susținut și în comisie și în plen algerea primarilor în două tururi. Lucrul acesta se poate documenta, numai să existe bunăvoință. Este al doilea proiect redepus acum în Parlamentul României, au fost făcute demersuri la Curtea Constituțională și la toate instituțiile posibile. La un moment dat a exista și posibilitatea unei ordonanțe de urgență pentru reglemenatrea acestui lucru. Vă aduceți aminte declarația prim ministrului de atunci, care nu a exclus o ordonanță de urgență, dar a spus că aceasta poate fi dată doar dacă va exista consens al partidelor politice. Din acest punct de vedere, a fost calea corectă aleasă de PNL.

Rep: O ultimă întrebare. A fost de vină domnul Dacian Cioloș pentru că nu a dat acea ordonanță? A avut vreo vină domnul Dacian Cioloș pentru că nu și-a asumat o ordonanță de urgență?

A.G: Dacă ne uităm și pe decizia Curții Constituționale de atunci, peste voința populară, peste conjunctura de la acel moment și analizând cu mintea de astăzi și cu efectele pe care PSD le produce astăzi în România, cred că dacă eram în locul domniei sale această ordonanță devenea realitate. Dar, este foarte simplu să vorbești în 2017 despre lucruri pe care le putea face prim ministrul la momentul anului 2015. Este simplu să faci această analiză acum. Pentru domnia sa nu a fost deloc dificil. Cred că dacă își asuma acest lucru, astăzi nu regreta.

 

 
Alina Gorghiu în dialog cu Valentin Chisoceanu