
Politică
Marea Britanie și Franța îi vor uciși pe cetățenii lor jihadiști islamiști
prizonieri_statul_islamic.jpg

"Mi-e teamă că trebuie să luăm foarte în serios faptul că acești oameni reprezintă un pericol grav pentru noi și, din nefericire, singura modalitate de a trata cu ei, va fi, aproape în toate cazurile, să-i omorâm", a declarat într-un interviu la BBC Radio 5 Rory Stewart, ministru al dezvoltării internaționale în guvernul britanic.
Rugat ceva mai târziu de BBC Asian Network post care se adresează ascultătorilor de origine asiatică să-și precizeze poziția, Stewart, care este deputat și fost diplomat în Orientul Mijlociu, inclusiv în Irak imediat după invazia americano-britanică din 2003, a spus că el s-a referit la jihadiștii aflați încă în libertate în Siria și Irak.
"Dacă aceștia se întorc în Marea Britanie, trebuie să fie arestați și judecați în conformitate cu legea britanică normală. Iar apoi trebuie lucrat cu ei la reabilitarea lor ca și cu oricine altcineva", a mai spus Stewart.
Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că poziția ministrului dezvoltării internaționale coincide cu cea a ministrului apărării, Michael Fallon, care cu 10 zile înainte spunea că orice jihadist britanic în Siria și Irak reprezintă o țintă legitimă pentru aviația britanică sau cea americană care bombardează regulat locuri suspectate a fi adăposturi ale militanților IS.
Directorul general al MI5, serviciul britanic intern de informații, a dezvăluit că peste 130 de cetățeni britanici care s-au alăturat în Siria și Irak IS au fost uciși de către coaliția anti-jihadistă.
Declarațiile politicianului britanic survin la numai o săptămână după ce ministra forțelor armate ale Franței, Florence Parly, declarase că dacă jihadiștii care s-au aflat la Raqqa sfârșesc prin a fi uciși, atunci este cu atât mai bine.
"Misiunea noastră este să ne asigurăm că orice luptător străin care este aici, care sa alăturat IS dintr-o țară străină și a intrat în Siria, va muri aici în Siria", a declarat Brett McGurk, trimisul special al SUA pe lângă coaliția anti-IS într-un interviu acordat televiziunii Al-Aan din Dubai. "Deci, dacă sunt în Raqqa, vor muri în Raqqa", a spus el.
Cetățeni nedoriți
Se estimează că la apogeu, IS a atras circa 30000 de luptători străini în Siria și Irak și circa 6000 dintre aceștia proveneau din Europa, majoritatea din Franța, Marea Britanie și Germania.
Oficial, niciun stat european nu a declarat că refuză repatrierea cetățenilor săi care au luptat de partea IS în Siria sau Irak, dar nici nu face eforturi să-i localizeze, chiar dacă e vorba de rude ale jihadișilor, femei sau copii.
Franța, din care provin cei mai mulți jihadiști europeni, care este de obicei cea mai energică țară în apărarea cetățenilor săi aflați în pericol peste hotare, nu a spus nimic despre jihadiștii francezi.
Este cunoscut faptul că atentatorii care au făcut peste 100 de morți la Paris în noiembrie 2015 proveneau dintre jihadiștii din Siria și Irak.
Germania a dat o declarație generală în care afirmă că acordă asistență consulară oricărui cetățean al său aflat peste hotare. Se estimează că peste 600 de jihadiști germani au dispărut și nu se știe nimic de ei.
Statele europene se tem că odată reveniți incognito în țările lor, acești jihadiști, unii dintre ei cetățeni la a doua sau chiar a treia generație, vor constitui un pericol extrem prin îndoctrinarea islamistă și antrenamentul terorist dobândite în Siria sau Irak.
Mai comodă pentru aceste state occidentale este abandonarea acelora deja căzuți prizonieri în Irak și Siria, ținuți adeseori în condiții extrem de precare.
Cei suspectați de a fi foști luptători IS sunt judecați sumar și riscă pedeapsa cu moartea în Irak, unde un jihadist din Rusia a fost deja spânzurat potrivit Associated Press.
În Siria soarta lor e mai incertă, dat fiind că autoritatea statului sirian e limitată în teritoriu și adeseori jihadiștii au căzut în mâinile opoziției sau ale luptătorilor kurzi care încearcă să-i predea statelor de origine, care însă nu sunt interesate să-i ia.