Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit Coen Stork, fost ambasador al Olandei în România în perioada comunistă

coen.jpg

Coen Stork în 1991 la Bucuresti, pe vremea când era ambasadorul Olandei în România
Coen Stork în 1991 la Bucuresti, pe vremea când era ambasadorul Olandei în România
Sursa imaginii: 
twitter/Vincent Mentzel

Coen Stork este o figură emblematică printre occidentalii care au sprijinit disidența românească în vremea comunismului.

Coen Stork (Coenraad Frederik Stork) a fost unul dintre cei mai activi diplomaţi occidentali pe vremea regimului Ceauşescu. In post la Bucureşti între 1988 şi 1993, ambasadorul olandez organiza periodic recepţii la care îi invita pe cei mai importanţi disidenţi români şi juca rolul de ghid pentru diverşi jurnalişti străini care veneau să scrie despre România comunistă.

Pe aceştia îi punea în legătură cu disidenţii, rezultând articole în care Ceauşescu era desfiinţat în presa occidentală, care multă vreme îl menajase sau chiar îl elogiase pe dictatorul român. Mai mult, la începutul lui 1989, Stork scoate din ţară, prin curierul diplomatic, un interviu dat de Mircea Dinescu unui jurnalist francez. Materialul de presă apare în „Libération” şi face valuri în toată lumea. Drept urmare, Dinescu este pus sub arest la domiciliu.

Diplomatul olandez a fost foarte activ în zilele Revoluţiei. Pe 21 decembrie 1989, când evenimentele au luat amploare şi în Bucureşti, Stork a fost pe străzi până la miezul nopţii, la baricada de la Intercontinental şi în cele mai fierbinţi puncte din Capitală.

După căderea regimului comunist, Coen Stork şi-a « recuperat » (cu greu) dosarul întocmit de Securitate pe numele său (« Stan »). Documentul, cu sute de note şi sinteze, a fost publicat în 2013 la editura Humanitas sub titlul « Dosarul de Securitate al unui ambasador: Coen Stork ».