Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia amenință cu blocarea extinderii anchetei ONU privind armele chimice din Siria

siriasyria-child-2-afp.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Cel puțin 22 de persoane și-au pierdut viața luni seară într-un atac aerian cu origine neidentificată în apropiere de Deir ez-Zor, oraș din estul Siriei eliberat aproape complet de forțele regimului de la Damasc, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Un oficial local sirian și televiziunea de stat au acuzat coaliția condusă de Statele Unite care luptă împotriva grupării Stat Islamic că poartă responsabilitatea atacului, anunțând la rândul lor un bilanț de 14 morți și 30 de răniți. Între timp, marți Consiliul de Securitate dezbate un document important legat de conflictul sirian.

Statul Islamic controlează o parte din Deir ez-Zor, dar acest raid a lovit un cartier ținut de guvern și s-ar putea datora unei erori, a subliniat și OSDO, referindu-se la atacul de luni seară. Potrivit organizației, 22 de civili au fost uciși în cartierul Al-Qusur, în vestul orașului. Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul și nicio reacție a coaliției la acuzații nu a putut fi obținută deocamdată.

Între timp, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite urmează să decidă marți dacă prelungește ancheta asupra atacurilor comise în Siria cu arme chimice. Această măsură riscă să fie blocată prin veto de Rusia — aliat al regimului condus de președintele Bashar al-Assad — care dorește să consulte mai întâi un raport privind atacul cu gaz sarin, comis la 4 aprilie la Khan Sheikhun, mic oraș din nordul Siriei, soldat cu peste 80 de morți. Experții urmează să prezinte concluziile lor asupra acestui atac joi. Statele Unite au cerut organizarea unui vot asupra proiectului de rezoluție prezentat săptămâna trecută vizând să permită comitetului de experți ai ONU și Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să-și continue încă un an activitatea pentru identificarea autorilor atacurilor cu arme chimice în cei șase ani de război în Siria. Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Nikki Haley, a cerut vinerea trecută Consiliului de Securitate al ONU "să acționeze acum" pentru a susține această prelungire. Mandatul actual al comisiei de anchetă se încheie la 18 noiembrie. Aceasta a stabilit deja că Damascul a efectuat trei atacuri cu clor, în 2014 și 2015, și că gruparea Stat Islamic a utilizat gaz muștar în 2015.