Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europarlamentarii vor sancțiuni concrete pentru Ankara din cauza represiunilor de după puciul din 2016

pe_vot.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Parlamentul European a propus ca din fondurile de preaderare pentru Turcia să fie tăiată suma de 50 de milioane de euro pentru anul 2018. Declarația a fost făcută pentru presă de europarlamentarul Siegfried Mureșan, negociator-șef din partea Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene. Vorbind despre proiectul de buget pe anul viitor, acesta a explicat că statele mebre vor o tăiere de 20 de milioane a fondurilor de preaderare pentru Turcia, în timp ce Parlamentul European vrea o tăiere de 50 de milioane și ”punerea în rezervă” a altor 30.

"Propunem o tăiere de 50 de milioane de euro a liniei ce își propune să finanțeze reforme politice, pentru că vedem că în Turcia libertatea presei este îngrădită, libertatea de exprimare este îngrădită, drepturile omului sunt îngrădite, reformele politice merg în direcția total greșită și Turcia nu se apropie, dimpotrivă, se îndepărtează de standardele europene”, a declarat europarlamentarul. ”Sub nicio formă ceea ce are loc politic în Turcia în momentul de față nu poate fi descris ca reforme în spirit european", a insistat Siegfried Mureșan într-o conferință de presă la Parlamentul European.

În total, fondurile pentru reformele politice din Turcia se ridică la 217 milioane de euro. Dacă acestea vor fi tăiate, în schimb cele 291 de milioane alocate cooperării economice, nu. ”Nu vrem să lezăm agenții economici europeni care operează în Turcia, nu vrem să afectăm negativ comerțul dintre Turcia și Uniunea Europeană. Nu tăiem nici fondurile pentru agricultură, căci fermierii din Turcia nu au nicio responsabilitate pentru comportamentul și nerespectarea standardelor democratice de către autorități”, a explicat europarlamentarul. Întrebat dacă se teme de consecințe, respectiv dacă se așteaptă ca Ankara să riposteze lăsând deschise frontierele pentru imigranții pe care îi adăpostește, așa cum a amenințat, europarlamentarul a subliniat că Bruxellesul ”nu putem închide ochii la evoluțiile de acolo”.

Parlamentul European urmează să voteze azi în plen poziția sa cu privire la bugetul Uniunii Europene pe anul 2018. Vă reamintim, europarlamentarul român Siegfried Mureșan este negociator-șef din partea Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe anul viitor, o premieră pentru un reprezentant al României. Bugetul anual al Uniunii Europene a fost în 2016 de 155 de miliarde de euro, în 2017 — de 158 de miliarde de euro, valoarea estimată pentru anul 2018 fiind de 160 miliarde de euro.