
Politică
Barak Obama și Hilary Clinton, în centrul a două noi anchete ale Congresului SUA
hillary_obama.jpg

Cea de-a doua investigație are în vedere o decizie luată în 2013 de administrația Obama care a constat în aprobarea vânzării grupului minier canadian Uranium One către societatea rusă Rosatom.
Noile anchete arată cât de mare este nivel de neîncredere și cât de mari au ajuns tensiunile între republicani și democrați. Ele intervin în momentul în care republicanii și președintele Donald Trump sunt sub lumina reflectoarelor ca urmare a unei serii de anchete privind o posibilă ingerință rusă în campania prezidențială din 2016. De altfel, cum era de așteptat, democrații au reacționat imediat, acuzându-i pe aleșii republicani de încercare de distragere a atenției și răzbunare. Ancheta ce-l vizează pe Barack Obama apare după publicarea unor informații săptămâna trecută potrivit cărora FBI ar fi anchetat afacerea Uranium One/Rosatom în 2013 după ce grupul rusesc ar fi făcut mai multe donații Fundației Clinton înainte de a intra în posesia a 20% din stocurile americane de uraniu. Parlamentarii republicani vor să afle de ce Congresul nu a fost informat despre respectiva investigație. "Acordul privind uraniul cu Rusia, cu ajutorul lui Clinton și cunoștința administrației Obama, este cea mai mare poveste pe care Fake Media nu vor să o urmărească", acuza săptămâna trecută pe Twitter președintele american Donald Trump. De altfel acesta se consideră o victimă a anchetelor care vizează să stabilească sprijinul de care el a beneficiat din partea Moscovei în campania pentru prezidențiale.
În acest context, Washington Post face noi dezvăluiri : cotidianul susține că echipa lui Hillary Clinton și Comitetul Național al Democraților au contribuit la finanțarea cercetărilor care au alimentat dosarul sensibil referitor la legăturile dintre campania electorală a lui Donald Trump și Rusia. Mai precis, în aprilie 2016, avocatul Marc Elias, care lucra pentru campania lui Hillary Clinton și DNC, ar fi selectat compania Fusion GPS pentru a investiga relațiile lui Donald Trump cu Rusia, potrivit ziarului. Plățile către această companie au continuat până cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Raportul conținând cercetările în cauză, care are 35 de pagini, a fost pregătit de Christopher Steele, un fost agent al MI6, contraspionajul britanic, și constituie o piesă esențială din anchetele Congresului privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale. Donald Trump a numit raportul "fake news", dezinformări. Sâmbătă, președintele american a scris pe Twitter că Departamentul de Justiție și FBI "ar trebui să dezvăluie imediat cine a plătit" pentru acest raport, după ce a sugerat că ar putea fi democrații, fără a exclude Rusia și FBI-ul.