Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia eliberează condiționat opt activiști pe fondul amenințărilor europene cu tăieri de fonduri

turcia_activisti.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Un tribunal de la Istanbul a dispus eliberarea condiţionată a opt activişti pentru drepturile omului - între care Idil Eser, directoarea Amnesty International în Turcia, un german şi un suedez - acuzați într-un proces de ”terorism” care îngrijorează comunitatea internaţională. Tribunalul a stabilit în schimb să-l ţină în detenţie pe Taner Kiliç, preşedintele Amnesty Turcia, potrivit unei jurnaliste France Presse. Verdictul vine în contextul în care Uniunea Europeană pregătește sancțiuni financiare împotriva Ankarei.

În total 11 persoane - dintre care două au compărut libere - sunt judecate în legătură cu presupuse activităţi ”teroriste”. Kiliç este acuzat că ”face parte dintr-o organizaţie teroristă armată”, iar ceilalţi de ”ajutorarea unei organizaţii teroriste armate”. Ei riscă până la 15 ani de închisoare.

”În sfârşit, sărbătorim faptul că prietenii şi colegii noştri vor putea să se întoarcă la cei apropiaţi şi să doarmă în paturile lor”, a declarat, într-un comunicat secretarul general al Amnesty Salil Shetty, potrivit căruia această bucurie ”este pătată de menţinerea în detenţie a lui Kiliç”. Acesta este vizat de altă anchetă cu privire la ”apartenenţa la o organizaţie teroristă armată”, a cărei primă audiere urmează să aibă loc azi la Izmir.

Și Germania a salutat faptul că nicio măsură de interdicţie de a părăsi ţara nu le-a fost impusă germanului Peter Steudtner şi suedezului Ali Gharavi. Ministrul german de externe în exerciţiu Sigmar Gabriel a promis pe de altă parte că va continua să ceară şi eliberarea celorlalţi germani încarceraţi în alte cazuri, relatează The Associated Press. El a salutat hotărârea drept ”un semnal încurajator, un prim pas” şi a apreciat că îndemnurile Berlinului la un proces corect au fost auzite.

În urma încarcerării lui Steudtner, Berlinul şi-a înăsprit poziţia faţă de Turcia, revizuindu-şi sfaturile de călătorie şi ameninţând că nu va mai susţine investiţiile în Turcia. Mai mult, acum se pare că guvernul german îşi foloseşte influenţa pe care o are în instituţiile internaţionale de dezvoltare pentru a restricţiona finanţarea Turciei, din cauza escaladării disputelor politice, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Germania lucrează activ la oprirea finanţării acordate Turciei de banca de stat KfW, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au declarat mai mult de 12 oficiali guvernamentali şi bancari. Unele bănci comerciale germane îşi reanalizează expunerea la Turcia, au spus oficialii. Chiar dacă niciuna dintre instituţii şi bănci nu au blocat oficial fondurile, acestea au impus restricţii mai mari, au arătat persoanele citate.

Controlul mai strict afectează în special finanţarea companiilor care ar avea legături sau ar fi influenţate de guvernul turc. Reducerea expunerii la Turcia are loc în contextul înrăutăţirii relaţiilor dintre cele două guverne, cancelarul german Angela Merkel anunţând săptămâna trecută că vrea blocarea fondurilor de pre-aderare acordate de Uniunea Europeană Turciei.