Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatul Spaniei va vota suprimarea autonomiei Cataloniei

puigdemont-rajoy.jpg

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont și premierul Spaniei Mariano Rajoy
Sursa imaginii: 
cataloniavotes.eu

Ce decizie va lua Parlamentul de la Barcelona? Va fi proclamată independența Cataloniei sau vor fi convocate alegerile anticipate? Ce se va vota în Senatului Spaniei? Se va continua cu procedura de aprobare a măsurilor cerute de articolul 155 sau se va renunța, în cazul în care catalanii renunță la proclamarea independenței și convoacă alegeri parlamentare?

Astăzi aceste întrebări ar trebui să primească un răspuns prin deciziile care se vor lua în cele două camere legislative și, de o formă sau alta, să se pună capăt conflictului catalan.

Joi, după cum deja se știe, Carles Puigdemont a avut intenția de a convoca alegeri anticipate, sperând că in cele din urmă, în consecință,  Madridul va opri procedura de aplicare a articolului 155. Madridul nu a reacționat ca atare, nu a trimis niciun mesaj care să încurajeze inițiativa liderului catalan, iar acesta a decis să renunțe în ultimul moment. Într-o declarație făcută cu câteva momente înainte de începerea lucrărilor legislativului catalan, Puigdemont a explicat: "Am fost dispus să convoc alegeri, dar nu există nici o garanție că Madridul dorește aceste alegeri".

Puigdemont a deplâns faptul că guvernul central nu numai că nu a dat un "răspuns responsabil" ofertei sale, dar "a profitat de această situație, adăugând tensiune într-un moment în care este nevoie de relaxare și dialog ".
În acest moment, a conchis el "Parlamentul Cataloniei este cel care va hotărâ” măsurilor care vor fi luate contra  deciziei  Madridul de a aplica articolului 155.

Dar din nefericire propunerea lui Puigdemont nu a reușit să schimbe atitudinea Madridului. Mariano Rajoy, probabil circumspect, rămâne în continuare ferm pe poziție și insistă asupra faptului că liderul catalan, pentru a opri aplicarea articolului 155, nu este suficientă să convoace alegeri, ci  trebuie să demonstreze intenția de a se "reveni la legalitate". Aceasta, pentru guvernului central, înseamnă o renunțare expresă și definitivă la intenția de a proclama independența și la legile votate în favoarea secesionismului, fie printr-un document scris, fie printr-o declarație publică.

Joi seră, disputa politică a continuat în legislativul catalan, dar și în Senatul Spaniei, deși nici Puigdemont și nici Mariano Rajoy nu au intrat încă în scenă.

În legislativul de la Madrid, vicepreședintele guvernului spaniol, Soraya Sáenz de Santamaría, a susținut poziția guvernului și justificat decizia de a aplica articolul 155 care, citez: ”nu reprezintă principiul unui noi administrații centralizate ", ci nevoia de a pune capăt   "ilegalităților "și" abuzurilor "comise de executivul catalan.

La rândul lor socialiștii spanioli, aliații premierului Rajoy  în conflictul catalan, au propus un amendament la textul legii articolului 155, prin care cer suspendarea acestei proceduri, în cazul în care Guvernul Catalan convoacă alegeri parlamentare, un amendament care nu a fost de loc pe placul executivului de la Madrid, dar care, cel puțin teoretic ar putea să împiedice un deznodământul  care nu este dorit nici la Barcelona și nici la Madrid. Forma finală a textului de lege, care ar trebui să permită intervenția executivului spaniol în Catalonia, va fi votată în cursul după-amiezii de astăzi.

În timp ce la Madrid vor avea loc dezbateri asupra acestor măsuri, la Barcelona, în paralel, după același orar, sesiunea de astăzi a Parlamentului va fi dedicată în mod teoretic răspunsului pe care separatiștii ar trebui să-l dea autoritarilor centrale.

Reprezentanții CUP, extrema stângă catalană, aliații lui Carles Puigdemont la guvernare, l-au avertizat încă de joi pe președintele catalan că alternativa alegerilor anticipate în locul declarației de independentă ar fi un act de trădare, ei l-au criticat pe pentru lipsa de transparență în negocierile avute cu Madridul și i-au atras atenția că nu vor sprijini nici o înțelegere în acest sens.

La rândul lor liderii de la Junts Pel SÍ, coaliția care îl susține pe Puigdemont, au anunțat ieri, în plenul Parlamentului, că vor promova astăzi un proiect de rezoluție care va reflecta "mandatul referendumului din 1 octombrie”, adică proclamarea independenței. Coaliția consideră că este cel mai bun răspuns la "atitudinea agresivă a Madridului”.

Pe de altă parte, liderul socialiștilor catalani, Miquel Iceta, ca și alți politicieni moderați, încearcă să medieze între  Puigdemont și Rajoy, pentru a evita atât declararea unilaterală a independenței, cât și aplicarea articolului 155, el l-a încurajat pe Carles Puigdemont sa convoace alegeri anticípate pentru a pune capăt acestui  ”dezastru”.

 
ascultă AICI corespondența din Spania