Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Z în criza catalană. Spania și separatiștii nu cedează

rajoy_bun.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Prima hotărâre a Guvernului spaniol va fi să îl destituie pe preşedintele Cataloniei Carles Puigdemont, în cazul în care Senatul îi acordă puteri speciale. Declarația a fost făcută vineri de premierul spaniol Mariano Rajoy în plenul Camerei superioare a Parlamentului spaniol, relatează The Associated Press. Între timp, reprezentanți ai partidelor care sprijină conducerea secesionistă catalană au înaintat o moțiune parlamentară de proclamare a independenței.

Rajoy s-a adresat Camerei înainte de votul asupra acordării unor puteri constituţionale în vederea preluării controlului asupra puterilor regiunii autonome catalonia cu scopul de a opri demersurile regiunii către independenţă. Şeful Guvernului central a declarat că, în cazul în care măsurile pe care le propune sunt aprobate, Executivul de la Madrid îi va demite pe preşedintele catalan Carles Puigdemont şi pe miniştrii acestuia. Ceea ce se întâmplă în Catalonia este ”o încălcare clară a legilor, a democraţiei, a drepturilor tuturor, iar asta are consecinţe”, a subliniat Rajoy, intens ovaţionat. El a dat asigurări că obiectivul său este de a permite organizarea de alegeri regionale în șase luni.

Premierul a mai spus că guvernul său intervine în Catalonia pentru a-i elibera pe locuitorii acesteia de ”jugul” unei minorități separatiste ”intolerante”, potrivit DPA. "Catalanii au nevoie de protecție nu de imperialismul spaniol, ci de o minoritate care, într-un mod intolerant, vrea să supună pe toată lumea jugului doctrinei sale (secesioniste)", a declarat Rajoy. În discursul său din Senatul spaniol, el a mai afirmat că "nu există alternativă" la activarea Articolului 155 din Constituție, care permite guvernului să îi demită pe liderii separatiști ai Cataloniei și să preia controlul direct asupra regiunii. "Ne confruntăm cu o provocare fără precedent în istoria noastră recentă", a susținut Rajoy.

Între timp parlamentul regional al Cataloniei s-a reunit și el, într-o sesiune specială. Reprezentanți ai partidelor care sprijină conducerea secesionistă catalană au înaintat o moțiune parlamentară de proclamare a independenței Cataloniei, transmit DPA și Reuters. Moțiunea cere ”declararea Cataloniei ca stat independent sub formă de republică”. Ea a fost înaintată de deputați ai formațiunilor Uniți pentru Da și CUP, partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont, care împreună au o majoritate în parlamentul regional.  Potrivit DPA, textul urmează să fie supus la vot în cursul zilei de vineri.