Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump declară război total opiaceelor

trump_fr.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Președintele american, Donald Trump, a ridicat criza dependenței de opiacee la rangul de stare de "urgență a sănătății publice" și a promis că va eradica acest flagel în Statele Unite care ucide aproape 150 de americani zilnic. Trump dorea chiar să declare stare de "urgență națională", dar Casa Albă a optat în final pentru stare de "urgență a sănătății publice de amploare națională", formulă considerată mai adaptată.

"Putem fi generația care pune capăt crizei opiaceelor", a declarat cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite la Casa Albă, înconjurat de foști toxicomani, rude ale victimelor din cauza supradozelor și medici specializați. "Ne va lua mai mulți ani, chiar decenii, pentru a ne debarasa societatea de acest flagel", a recunoscut Trump, adăugând că "lucrând împreună, vom învinge" "teribila suferință a abuzurilor de droguri".

Se estimează că circa două milioane de americani sunt în prezent dependenți de opiacee, o categorie de stupefiante care înglobează medicamentele analgezice eliberate pe bază de rețetă precum OxyContin, Fentanyl, precum și heroina, amestecată adesea cu substanțe de sinteză. În acest context, Trump a anunțat că Agenția americană a medicamentului a cerut ca un "opiaceu cu grad înalt de risc" — pe care nu l-a numit — să fie retras de pe piață imediat. El a mai avertizat că va urmări "destul de rapid" în justiție persoanele și întreprinderile "care au făcut rău americanilor.

Donald Trump a promis de altfel să evoce împreună cu omologul său chinez Xi Jinping, în cursul apropiatei sale vizite la Beijing, cazul Fentanylului, un opiaceu de sinteză produs în China. Și, potrivit lui, Xi "va face câte ceva" în legătură cu aceasta.

Trump recunoscuse în august că situația sanitară provocată de criza opiaceelor este gravă. Acum, faptul că s-a declarat o urgență a sănătății publice nu va debloca niciun fond suplimentar din partea guvernului federal, dar Casa Albă va cere Congresului să crească fondul alocat acestei crize, au afirmat responsabili ai administrației.  Această declarație prezidențială va fi în vigoare 90 de zile și va putea fi reînnoită.

Măsura, au subliniat aceiași responsabili, urmează să permită Ministerului Muncii să deblocheze fonduri destinate în mod normal salariaților deplasați pentru a le consacra unor persoane suferind de o dependență de opiacee și a le ajuta să se desprindă din "ciclul dependenței și al șomajului". Ea va facilita, de asemenea, accesul la tratamente prin telemedicină pentru persoanele care locuiesc în zone rurale, lovite cel mai dur de această criză.

Potrivit unei comisii speciale, creată de Donald Trump, 142 de americani mor în fiecare zi din cauza unei supradoze de opiacee. New York Times estimează că 60.000 de persoane au murit în Statele Unite doar în 2016, o creștere a deceselor cu 19 % față de 2015.