Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul catalan a declarat independenţa regiunii

parlament_catalan_independenta_regiune.jpg

Liderul catalan, Carles Puigdemont (Foto: Reuters/Albert Gea)
Liderul catalan, Carles Puigdemont (Foto: Reuters/Albert Gea)

Parlamentul Cataloniei a declarat vineri independenţa acestei regiuni faţă de Spania. Separatiştii deţin majoritatea în Legislativul regional.

UPDATE 4: Mii de persoane demonstrează la Madrid pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei. Oamenii  s-au strâns,  în piaţa Colon din Madrid, demonstrând pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei, a doua zi de la declararea independenţei de către Catalonia. Demonstraţia este organizată de Fundaţia pentru Apărarea Naţiunii Spaniole (Denaes), la aceasta fiind prezentă şi preşedintele regiunii Madrid, Cristina Cifuentes.

UPDATE 3: UE reacționează după ce Catalonia și-a declarat independența. Spania rămâne “singura interlocutoare” a Bruxelles-ului  după votul din parlamentul Cataloniei în favoarea independenței, a scris Donald Tusk, președintele Consiliului European pe contul sau de twitter. Cancelarul german, Angela Merkel, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a precizat că nu recunoaște declarația de independență a Cataloniei, în vreme ce Emmanuel Macron, președintele Franței, a afirmat că singurul interlocutor din Spania este premierul Mariano Rajoy.

Departamentul de Stat al SUA a avut și el o poziție similară, anunțând vineri că sprijină unitatea Spaniei prin intermediul unui comunicat.

Charles Michel, premierul Belgiei, care se confruntă și ea cu tendințe separatiste, a afirmat pe twitter că „o criză politică poate fi rezolvată doar prin dialog. Facem apel a o soluție pașnică, respectând dreptul național și internațional”.

UPDATE 2: MAE Român a transmis, printr-un comunicat de presă, că România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei şi că respinge "declaraţia unilaterală de independenţă a Catalaniei", după ce Parlamentul din Catalonia a votat independenţa faţă de Spania, iar Madridul a anuntat preluarea contrlului direct al regiunii, prin dizolvarea parlamentului regional.

UPDATE 1 : Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, va conduce regiunea Catalonia ca urmare a deciziei Guvernului spaniol de destituire a executivului regional şi de punere în aplicare a articolului 155 din Constituţie, scrie El Mundo.

Potrivit unei rezoluţii adoptate vineri de Parlamentul Cataloniei, regiunea din nord-estul Spaniei devine un "stat independent care ia forma unei republici".

Cu puţin timp înainte, Parlamentul Cataloniei a adoptat o moţiune privind începerea unui "proces constitutiv" pentru separarea de Spania. În semn de protest, parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular şi Ciudadanos au părăsit sala de şedinţe înaintea votului, lăsând să se pronunţe doar parlamentarii din formaţiunile Junts pel Si (Uniţi pentru Da), CUP-partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont şi Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos), potrivit Agerpres.

Moţiunea prevede "constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic şi social".

Carles Puigdemont a anunţat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei şi că lasă Parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie privind declararea independenţei.

Guvernul spaniol i-a cerut de două ori, ultimativ, premierului catalan să renunţe la autoproclamarea independenţei, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituţia Spaniei, adică suspendarea autonomiei Cataloniei.