Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Chifu: Criza catalană, precedent pentru dosarele separatiste. Confruntările de stradă, risc major

catalonia.jpg

Sursa imaginii: 
PIXABAY.COM

Evenimentele din Spania trebuie privite cu relativ calm, pentru că parlamentul regional catalan nu are nicio bază legislativă sau constituțională pentru proclamarea independenței, spune, la RFI, Iulian Chifu, analist de politică externă. El amintește că adoptarea rezoluției la Barcelona a fost făcută în absența Opoziției, în vreme ce la Madrid întreg Senatul a votat pentru preluarea controlului direct al Cataloniei.

Bătălia este în primul rând politică și tot pe această cale își va găsi și rezolvarea. Sigurul risc major este conflictul de stradă, dintre separatiști și cei care vor rămânerea alături de Spania, explică Iulian Chifu. În funcție cum se va rezolva, criza catalană va fi, cel mai probabil, precedentul pentru Europa. O tranșare clară a situației Cataloniei ar putea domoli focurile separatiste, anticipează, la RFI, analistul Iulian Chifu: 

Parlamentul catalan nu are nici vocația, nici legitimitiatea și nici baza legislativă li constituțională (...) Mai mult, adoptarea declarației în absența Opoziției creează dificultăți majore în plan intern. E adevărat că dacă la nivel juridic, al statului de drept, lucurile pot fi aduse foarte lesne într-un culoar legal, din punct de vedere al faptelor, o eventuală escaladare a tensiunii și mă refer aici direct în interiorul Cataloniei, între pro și anti independențiști ar putea să ducă inclusiv la ciocniri. Aici lucrurile pot merge într-un orizont negativ

Cred că în momentul de față lecția catalană va conta foarte mult pentru oricine va dori a posteori să creeze separatism. Fie că rezultatul va fi scăderea și largei autonomii de care dispune, fie că un asemenea tip de exercițiu făcut contra unei minorități duce la vărsare de sânge și escaladare în conflict. 
 

Ascultă AICI interviul integral: