Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tăriceanu, atac la adresa șefilor ICCJ, CSM și a procurorului general: Partizanii statului paralel

Președintele Senatului afirmă într-un comunicat că nu renunță la legile justiției, în pofida criticilor șefilor din justiție și a solicitării acestora către Parlament să renunțe la dezbateri.

Călin Popescu Tăriceanu spune că atât el, ca preşedinte al Senatului, cât şi ALDE vor face uz de toate mijloacele constituţionale pentru ca România să redevină un stat de drept, inclusiv prin adoptarea în această sesiune parlamentară a proiectelor legilor Justiţiei.

Într-un comunicat de presă, șeful Senatului spune că e nevoie de această măsură "pentru a accelera demantelarea statului paralel, pentru ca grozăviile puse în operă de indivizii care au format statul paralel să nu se mai repete şi pentru ca toţi cei care participă la înfăptuirea actului de Justiţie să răspundă atunci când comit abuzuri".

Tăriceanu lansează noi acuzaţii la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, dar îi atacă şi pe şefii ICCJ, CSM şi pe procurorul general Augustin Lazăr, susţinând că "s-au transformat în partizanii Noii Securităţi marca Coldea-Maior, ai statului paralel şi ai uzurpării puterii politice legitimate la alegeri".

"Vreau să subliniez că pe noi nu ne interesează persoane sau numele celor care doresc menţinerea situaţiei generale de netolerat create de „statul paralel” şi a dependenţei Justiţiei faţă de un grup ilegitim, a cărui componenţă a devenit notorie după dezvăluirile din comisiile parlamentare abilitate. Pe noi ne interesează modificarea legilor Justiţiei pentru a accelera demantelarea „statului paralel”, pentru ca grozăviile puse în operă de indivizii care au format „statul paralel” să nu se mai repete şi pentru ca toţi cei care participă la înfăptuirea actului de justiţie", susţine Tăriceanu într-un comunicat de presă transmis duminică, citat de News.ro.

Preşedintele Senatului spune că propunerile coaliţiei parlamentare pentru modificările la legile Justiţiei generează un tip de război întâlnit de regulă în regimurile dictatoriale, gen "republica procurorilor”.

"De o parte, sunt forţele care militează pentru un stat de drept şi pentru respectarea drepturilor omului, iar de cealaltă parte se află indivizii pentru care menţinerea controlului asupra Justiţiei este vitală, iar dispariţia „statului paralel” echivalează cu propria lor dispariţie din viaţa publică şi cu consecinţa obligaţiei de a da socoteală în faţa instanţelor pentru fărădelegile comise. Constatăm cu regret că indivizii, care compun şi se luptă pentru supravieţuirea „statului paralel” sub pretextul luptei anticorupţie deţin pârghii importante ale unor instituţii de forţă şi ale media şi se află la comanda unei adevărate armate de mercenari bine instruiţi şi plătiţi cu mijloace financiare obţinute ca urmare a unor fapte de corupţie şi felurite ilegalităţi", susţine Tăriceanu.

El mai susţine că toate acestea se petrec "sub patronajul preşedintelui României", care urmăreşte două obiective personale: obţinerea unui nou mandat la Cotroceni şi trecerea în uitare şi prescrierea ilegalităţilor comise în perioada când deţinea funcţia de primar al Sibiului: "Cum după trei ani la Cotroceni realizările sale sunt undeva spre zero, singura sa şansă la un nou mandat este perpetuarea dependenţei Justiţiei faţă de „statul său paralel”, cu alte cuvinte, conducerea României cu cătuşe, dosare fabricate şi alegeri măsluite prin metode sofisticate".

Tăriceanu a comentat şi declaraţiile recente ale şefilor ICCJ, CSM şi ale procurorului general Augustin Lazăr, care au cerut retrimiterea legilor Justiţiei la Ministerul Justiţiei, susţinând că intervenţiile lor politice sunt neavenite, incompatibile cu statutul de magistrat şi că "şi-au arogat atribuţii neconstituţionale prin imixtiunea în activitatea Parlamentului".

"Întreb totuşi retoric: ce fel de oameni de Drept sunt cei menţionaţi, dacă ei s-au transformat în partizanii Noii Securităţi marca Coldea-Maior, ai „statului paralel” şi ai uzurpării puterii politice legitimate la alegeri? Sunt ei oameni ai Dreptului, când militează în continuare explicit sau implicit pentru dosare fabricate de echipele mixte Coldea-Kovesi în care au fost cooptaţi şi unii judecători? Sau când acţionează complice la compromiterea unor politicieni nedoriţi prin scurgeri de informaţii de la DNA către presă şi la falsificarea unor probe? Mai pot avea ei calitatea de magistraţi, când încurajează direct sau indirect activitatea grupurilor de lucru clandestine, o adevărată mafie, la care participau politicieni, procurori, înalţi responsabili ai SRI, judecători şi mercenari din aşa-zisa presă? Sau când contribuie la eliminarea unor candidaţi din competiţiile electorale cu ajutorul cătuşelor şi propagandei cu dosare false şi mai cu seamă când sunt complici la distrugerea  vieţii şi carierei unora condamnaţi pe nedrept?", continuă Tăriceanu.

El mai spune că "Parlamentul, nu membrii statului paralel care au uzurpat puterea politică în multe momente, a fost ales democratic de cetăţeni ca să-şi exercite atributul constituţional de legiferare" susţine că atât el, ca preşedinte al Senatului, cât şi ALDE vor face uz de toate mijloacele constituţionale pentru ca România să redevină un stat de drept, inclusiv prin adoptarea în această sesiune parlamentară a proiectelor legilor Justiţiei.