Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Regele care a readus democrația în Spania

regele_juan_carlos.jpg

Regele Juan Carlos în 2013, cu un an înaintea abdicării
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / POOL / ANGEL DIAZ via rfi.fr

Una dintre cele mai interesante figuri ale istoriei contemporane este cea a Regelui Juan Carlos I al Spaniei. El are meritul de a fi restaurat democrația în Spania. Din 2014, el a abdicat în favoarea fiului său, Regele Felipe al VI-lea. Juan Carlos I a fost considerat de-a lungul vieții sale un simbol al unității naționale, iar din 2014 a luat titlul de conte de Barcelona, pe care l-a purtat și tatăl său, infantele Juan. Acest titlu a căpătat o nouă semnificație în contextul mișcărilor pentru independența Cataloniei.

Juan Carlos a venit pe lume în anul 1938, la Roma, acolo unde se afla în exil bunicul său, Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, alungat de pe tron de lovitura de stat din 1931, când a fost proclamată republica. Tatăl său era infantele Juan, conte de Barcelona. Nașul de botez al contelui de Barcelona a fost Regele Carol I al României, iar tânărul prinț în exil și-a botezat fiul Carlos tocmai în cinstea nașului său regal.

În perioada 1936 - 1939, Spania a fost sfâșiată de un război civil, purtat între trupele generalului Francisco Franco, sprijinit de Germania nazistă și de Italia fascistă, și armata republicană, sprijinită de comuniștii din URSS. Contele de Barcelona a plecat în Spania, cu dorința de a lupta de partea generalului Franco, însă acesta i-a spus că pe viitor, un Rege ar trebui să revină în Spania doar din poziția de pacificator și că ar fi indecent ca el să aparțină taberei învingătoare.

După Războiul Civil, contele de Barcelona a intrat în conflict cu dictatorul Franco, care îl considera pe prinț prea liberal. Totuși, cei doi au căzut de acord că Juan Carlos trebuie educat în Spania. El a fost mai întâi trimis la San Sebastian, în Țara Bascilor, apoi la Madrid și a urmat apoi cursurile Academiei Militare din Zaragoza. Generalul Franco a refuzat să îl proclame Rege al Spaniei pe contele Juan de Barcelona, însă a acceptat să îl desemneze drept moștenitor pe Juan Carlos.

Astfel, din 1969, el a primit titlul de Prinț al Spaniei, în locul celui tradițional de Prinț de Asturias, care îl desemna pe moștenitorul Coroanei spaniole.

În anii 1974 și 1975, în care Franco s-a aflat în incapacitatea de a-și exercita atribuțiile, Juan Carol a preluat rolul de șef de stat. La moartea lui Franco, Juan Carlos I a fost proclamat Rege al Spaniei. După preluarea puterii, el a început o serie de reforme. A permis din nou utilizarea limbilor regionale, precum catalana, galiciana sau basca. De asemenea, a permis partidelor de stânga să își reia activitatea, iar în 1977 au fost organizate primele alegeri democratice de după Războiul Civil. În anul 1978, noul Parlament spaniol a adoptat o nouă Constituție, care a acordat Cataloniei, Țării Bascilor, Galiciei, Valenciei și altor regiuni spaniole o largă autonomie.

Juan Carlos I a trebuit să dejoace în 1981 o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de generali de extrema dreaptă. Juan Carlos I a devenit astfel un simbol al unității naționale și a condus Spania spre Uniunea Europeană și NATO. A abdicat în 2014, în favoarea fiului său, Regele Felipe al VI-lea. Juan Carlos și-a luat titlul de conte de Barcelona, pe care l-a purtat și tatăl său. Acest titlu semnifică importanța aparte pe care Familia Regală Spaniolă o acordă Cataloniei.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 30 octombrie 2017