Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carles Puigdemont cere azil politic în Belgia

catalonia.jpg

Este așteptată astăzi la Madrid sentința în cazul liderilor politici de la Barcelona care în data de 1 octombrie 2017 au încercat să separe Catalonia de Regatul Spaniei, pentru a constitui o republică independentă.
Este așteptată astăzi la Madrid sentința în cazul liderilor politici de la Barcelona care în data de 1 octombrie 2017 au încercat să separe Catalonia de Regatul Spaniei, pentru a constitui o republică independentă.
Image source: 
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFPs/AFP

Procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că va cere punerea sub acuzație a responsabililor de la Barcelona care au provocat criza catalană secesionistă, inclusiv a președintelui destituit, Carles Puigdemont, și a membrilor cabinetul său, pentru infracțiunea de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri, după ce parlamentul regional a votat vineri o controversată declarație unilaterală de independență.

Dar Carles Puigdemont, conform unei  informații publicate în cotodianul catalan ”El Periodico” și confirmată ulterior de surse oficiale,  a părăsit Spania și se află în acest moment în Belgia, unde probabil va cere azil politic.

După cum deja se știe, Mariano Rajoy, invocând o prevedere a constituției spaniole, care nu a fost niciodată folosită anterior, faimosul articol 155, a suspendat  autonomia Cataloniei, s-a substituit autorităților de la Barcelona, a dizolvat parlamentul catalan și a decis să organizeze alegeri autonomice, care să reflecte actuala opțiune electorală și, bineînțeles, pentru a aduce la putere un nou executiv regional capabil să readucă societate catalană în cadrul  legalității constituționale.

Conform unui sondaj publicat în cotidianul ”El Mundo”, noua realitate politică în Catalonia este alta după eșecul proiectului separatist, doar 33% din catalani mai susțin în acest moment independența acestei regiuni, deși pe de altă parte acest studiu relevă faptul că peste 57% dintre spanioli sunt de acord cu organizarea unui referendum oficial privind independența Cataloniei , deși doar 14 % dintre ei sunt de acord ca această regiune să se separe de Spania.

Ca urmare a evenimentelor de vineri, ziua de astăzi a început cu o stare de tensionată așteptare privind  pașii pe care ar putea să-i facă în continuare mișcarea separatistă. Conform măsurilor excepționale luate de premierului Mariano Rajoy, cabinetul președintelui catalan, Carles Puigdemont, a fost demis, și începând de luni niciun membru al executivului de la Barcelona nu ar mai putea să continue activitatea instituțională.

Ei bine, după entuziasta atmosferă de vineri, când a fost proclamată independența Republicii Catalonia, sărbătorită până seara târziu, a venit dușul rece al demonstrației unioniste de duminică care a ridicat serioase semne de întrebare asupra legitimității mișcării pentru independență și toată atenția s-a mutat iarăși asupra secesioniștilor, așteptând următorul pas al președintelui catalan.

 Dar Carles  Puigdemont a dispărut pur și simplu din viața publică, singurele semne de viață fiind câteva mesaje în Twitter printre care a strecurat o fotografie în care apărea surâzând în cabinetul său oficial de lucru din Barcelona, însoțită de un salut: "Bună dimineața", ceea ce dorea să sugereze că astăzi ar fi continuat în mod normal cu activitatea sa de președinte.

Dar nu, situația nu era de loc ceea pe care dorea să o sugereze Carles Puigdemont. Conform unei  informații publicate în cotidianul catalan ”El Periodico” în jurul orei 12, informație confirmată ulterior de surse oficiale,  fostul președinte catalan a părăsit Spania și se află în acest moment în Belgia.

De fapt, știrea a fost dată publicității după  ce procurorul i-a învinuit în mod oficial pe Puigdemont și pe membrii cabinetului său  pentru  infracțiunile de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri. Fostul şef al executivului catalan a plecat la Buxelles, după ce duminică secretarul de stat belgian pentru  azil și migrație, Theo Francken, a făcut o controversată declarație conform căreia  Carles Pigdemont ar putea să ceară autorităților belgiene azil politic în cazul în care proiectul secesionist va eșua, iar susținătorii lui vor fi urmăriți penal de către autoritățile spaniole.

Într-o conferință de presă organizată după aflarea acestei știri, coordonatorul general al Partidului Popular, Fernando Martínez Maíllo, a declarat că fuga  la Bruxelles a fostului președinte al Cataloniei este rezultatul situației "disperate"  în care se află după ce executivul de la Madrid a demis întreaga conducere a mișcării separatiste.