Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: ”Invitația lui Dodon, adresată președintelui României de a vizita R.Moldova, este un șantaj ascuns”

Președintele pro-rus, Igor Dodon i-a adresat o invitație președintelui României, Klaus Iohannis de a vizita R.Moldova. Dodon i-a transmis scrisoarea oficială ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, luni, în cadrul unei întrevederi.

Invitația adresată președintelui României vine după ce, Igor Dodon, în timpul mandatului său de aproape un an de zile, a avut mai multe întrevederi cu omologul său rus, Vladimir Putin și nici una cu președintele României, Klaus Iohannis sau Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, țări vecine.

Consider că între șefii de stat ai României și Republicii Moldova trebuie să fie închegată o comunicare responsabilă și constructivă. Am toată convingerea că numai prin discuții repetate pot fi depășite asperitățile și dificultățile care mai apar în relațiile dintre state sau dintre instituții”, a declarat Igor Dodon.

Președintele pro-rus speră că Klaus Iohannis este deschis să accepte un dialog la Chișinău, menționând că este așteptat oricând aici.

Comentatorul politic, Dionis Cenușă spune la RFI că Igor Dodon, prin invitația lansată omologului său român, își dorește de fapt ”să mai dilueze critica aspră că ar fi în raport de vasalitate față de Vladimir Putin”. ”Dialogul cu Ucraina este practic imposibil din cauza gafelor intenționate ale lui Dodon cu privire la integritatea teritorială și anexarea Crimeei. Iar România reprezintă  unica modalitate pentru a-i îmblânzi pe cei care îl acuză de trădarea intereselor naționale și servirea exclusivă a agendei Rusiei”.

Invitația în sine este practic un șantaj ascuns, deoarece refuzul lui Iohannis de a veni la Chișinău va fi interpretat ca o atitudine neprietenoasă și nedorința României de a avea un dialog responsabil și constructiv. Pasul lui Dodon nu este însă întâmplător. Or, acesta știe că Iohannis se pregătește pentru un nou mandat și că ar fi interesat în electoratul din Republica Moldova.  Dodon speră să obțină vizita acestuia, ceea ce îi va permite să tempereze criticile asupra sa. Acest lucru este esențial având în vedere că Președintele Dodon trebuie să acopere cu ceva agenda sa, iar doar relația cu Rusia aduce riscuri de imagine, mai ales că Rusia intră în febră electorală și este mai puțin interesată în satisfacerea poftelor politicienilor pro-ruși din regiune”, consideră expertul de la Chișinău.

La întrevederea cu ambasadorul României, președintele moldovean a mai subliniat că ”relațiile moldo-române sunt și vor rămâne a fi fundamentale pentru Republica Moldova, în virtutea vecinătății noastre, a evenimentelor istorice comune și a afinităților culturale pe care le-am avut mereu”. ”Suntem două state independente și suverane, care trebuie să găsească noi oportunități de cooperare respectuoasă și benefică pentru cetățeni”, a declarat Igor Dodon.