Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Declarații controversate despre partizanii anticomuniști, istoricul Dennis Deletant reacționeză

sighet.jpg

Panou de prezentare a grupului de luptători anticomuniști ”Haiducii Muscelului”, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetul Marmației
Sursa imaginii: 
memorialsighet.ro

Istoricul Dennis Deletant reacționează după ce senatorul PSD, Șerban Nicolae a declarat, luni, că partizanii anticomuniști din munți ar fi slăbit capacitatea de apărare a Romaniei, iar acțiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor țării. “Nu înțeleg etichetarea lui Churchill drept 'criminal'. Asemănarea lui cu Stalin nu rezistă unei analize serioase a acțiunilor lui”, spune  istoricul.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a făcut controversatele declarații în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a unei iniţiative legislative privind declararea zilei de 26 Octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă.

Potrivit news.ro, Șerban Nicolae a declarat că  partizanii anticomunişti din munţi au slăbit capacitatea de apărare a României, iar acţiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor ţării.

El a mai spus că încercarea de schimbare a stăpânului sovietic cu stăpânul american nu era cu nimic mai bună şi a susţinut că Stalin şi Churchill au fost în egală măsură doi criminali.

Am rude care au luptat pe frontul de vest. Să le spunem că unii mergeau să lupte pe frontul de vest pentru eliberarea Transilvaniei, în timp ce alţii luptau cu regimul instalat în august 44 este inacceptabil. Trupele de Securitate au provenit, în principal, din foştii jandarmi. Pe acest schelet s-a constituit partea de trupe de Securitate. Deci erau români contra români. Eu nu cunosc lupte duse de aceste grupe de partizani din munţi cu trupele sovietice aflate pe teritoriul României. N-a fost atacată nicio unitate, niciun corp, există doar câteva incidente izolate cu ofiţeri sovietici care au fost atacaţi. Între cei care s-au refugiat în munţi erau şi oameni care erau căutaţi pentru alte lucruri. Spre exemplu, n-am cum să fiu de acord cu cei care l-au omorât pe Nicolae Iorga şi să spun că erau partizani anticomunişti sau că erau luptători pentru libertate”, a afirmat Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a mai declarat că ”Rezistenţa anticomunistă începută în 1944, când România era încă în război - de partea Aliaţilor după 23 august -, este una care slăbea capacitatea de apărare a României. Era mai degrabă îndreptată împotriva intereselor României. Mai mult, dacă îmi spuneţi că era un lucru bun că CIA organiza operaţiuni de slăbire a capacităţii de apărare a României sub pretextul că o fac împotriva regimului comunist - este mai degrabă ticăloşie ce făceau. Era punerea în slujba unei puteri străine, valabilă oricând. După 1958 trupele sovietice au părăsit România. Mi-e foarte greu să disting – v-am spus, am în familie şi foşti legionari, şi foşti luptători în Bucegi, unii şi cu funcţii -, am încercat să înţeleg toate aceste lucruri şi sunt destul de echilibrat, nu sunt un fanatic al vreunei opţiuni. Dar mi se pare că ne arogăm merite care nu există”, a mai afirmat Şerban Nicolae.

Au atacat trupe de Securitate române provenite din foştii jandarmi, nu aveau niciun fel de efect în ceea ce priveşte puterea de tip comunist de inspiraţie sovietică înstalată la Bucureşti, absolut niciun efect. Iar faptul că CIA, la momentul respectiv cunoscând tratativele de la Ialta, de la Postadm, cunoscând şi celebrul şerveţel al împărţirilor geopolitice dintre Stalin şi Churchill, în egală măsură doi criminali, desfăşura acţiuni de acest tip pe teritoriul României, n-au cum să-mi spună că asta era luptă pentru libertate sau că ar trebui să o aplaudăm” a mai spus el.

 

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Gheorghe, i-a explicat lui Şerban Nicolae că lupta partizanilor anticomunişti din munţi s-a desfăşurat cu Trupele de Securitate şi cu anumite formaţiuni militare de factură sovietică, iar scopul acestora a fost pregătirea terenului pentru o intervenţie occidentală care să înlăture regimul totalitar sovietic care tocmai se instala la acea dată în România.

La rândul său, istoricul Dennis Deletant a transmis Hotnews.ro câteva precizări adresate senatorului PSD, Șerban Nicolae:

Ca unul care a studiat tema 'Rezistența din munți' în perioada 1944-60 în România, bazându-mă pe documente aflate în custodia CNSAS-ului, pot să vă spun că această rezistență a început chiar în toamna 1944, si a fost îndreptată împotriva armatei sovietice, arată istoricul.

Desigur, Uniunea Sovietica și Marea Britanie erau puteri aliate în perioada aceasta. Ulterior, partizanii din munți s-au opus impunerii puterii comuniste în România de către Stalin.

Una din uneltele folosite de puterea comunistă a fost Securitatea, condusă în anii 1948-1964 de agenți formati in NKVD. Am putea afirma că PCR-ul, la inceput,  a trădat interesele țării în favoarea unor interese străine”, mai arată istoricul.

Nu înțeleg etichetarea lui Churchill drept 'criminal'. Asemănarea lui cu Stalin nu rezistă unei analize serioase a acțiunilor lui, mai spune istoricul Dennis Deletant.

Să mai spunem că inițiativa de declarare a zilei de 26 Octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă a primit raport de respingere din partea comisiei juridice a Senatului. For decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.