Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valeriu Steriu: Noile măsuri fiscale vor dezavantaja mediul de afaceri

valeriu_steriu_masuri_fiscale_mediu_afaceri.jpg

Valeriu Steriu critică măsurile fiscale propuse de Guvern (Sursa foto: Facebook/Valeriu Steriu)
Valeriu Steriu critică măsurile fiscale propuse de Guvern (Sursa foto: Facebook/Valeriu Steriu)

Parlamentarii PMP vor vota împotriva proiectului privind TVA split, declară la RFI preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară Valeriu Steriu. El critică pe de altă parte măsurile fiscale propuse de Guvern, care vor încurca în opinia lui mediul de afaceri.

Valeriu Steriu spune că „sistemul nou de Cod Fiscal va dezavantaja şi va încurca foarte mult antreprenorii din România. Încurcă şi vă dau un singur exemplu. Un sfert din exporturile din România le asigură un mare producător de autoturisme. Lângă el, de curând, a repornit fabrica la Craiova şi un alt producător. Amândoi şi-au dimensionat cheltuielile pentru anul viitor, gândind situaţia de până acum, nu cea care va veni în luna noiembrie sau poate chiar decembrie printr-o lege şi evident că toate aceste costuri suplimentare nu se vor regăsi în foarte multe contracte semnate pentru a exporta autoturisme. Evident că astfel de măsuri nepredictibile nu au cum să-ţi atragă în viitor alţi investitori care ar putea să vină şi să genereze mai departe partea de economie funcţională. Avem importurile în creştere, exporturile cu siguranţă scad în acest fel. Uşor-uşor, România devine o ţară din ce în ce mai îndatorată, pentru că guvernarea se bazează foarte mult pe împrumuturi atrase”.

Cum va vota PMP asupra proiectului privind TVA split? „De la bun început, Partidul Mişcarea Populară a spus că se opune la tot ceea ce înseamnă sistemul acesta de modificări TVA split. Astăzi, la Senat, aşa se va întâmpla la votul în plen. Cu siguranţă, o aşteptăm la Camera Deputaţilor, în speranţa că ori o eliminăm cu totul ori o corectăm cât de mult se poate corecta. Există şi oameni raţionali în comisiile de buget-finanţe, chiar din partea Puterii”, afirmă preşedintele executiv al PMP.

Guvernul a anunțat recent o serie de măsuri fiscale: salariul minim brut pe țară va crește de la 1.450 la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018; așa-numita taxă de solidaritate va crește la 2,25% şi se va numi “contribuţie asiguratoare pentru muncă”; impozitul pe salarii va scădea de la 16% la 10%; impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri sub un milion de euro.

Valeriu Steriu, despre noile măsuri fiscale