Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Limba română ar putea deveni limba oficială în R.Moldova

constitutie_moldova.jpg

Image source: 
moldpres.md

Curtea Constituțională a R.Moldova a avizat, marți, pozitiv inițiativa unui grup de parlamentari privind modificarea Constituției prin înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu sintagma ”limba română”. Președintele pro-rus, Igor Dodon califică însă drept ”inadmisibile și nelegitime încercările de a legifera limba română ca limbă oficială a Republicii Moldova”.

Președintele Curții Constituționale, Tudor Panțâru susține că proiectul de lege privind modificarea art.13 din Constituție, nu cuprinde neconcordanțe sau inexactități de ordin juridic și urmează a fi prezentat Parlamentului pentru adoptare. ”În același timp, Curtea reține că indiferent de adoptarea acestor amendamente de ordin tehnic, hotărârea CC din decembrie 2013 prin care s-a statuat că prevederea conținută în Declarația de Independență referitoare la limba română, ca limbă de stat a R.Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească, conținută în art. 13, nu încetează să-și producă efectele juridice, aceasta aplicându-se direct, fără nici o altă condiție de fond”.

Avizul Curții Constituționale este definitiv, nu poate fi supus vreunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Inițiativa de modificare a Constituției vine din partea unui grup de 35 de deputați, dar pentru a fi posibilă înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu sintagma ”limba română” este nevoie de votul a 67 de deputați.

Unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul Tudor Deliu salută decizia magistraților moldoveni.” Proiectul de modificare a art. 13 din Constituție poate deja fi înaintat în Parlament și respectiv supus procedurilor parlamentare, fără a mai aștepta cele șase luni prevăzute de regulament cu referire la modificarea Constituției. Hotărârea din 2013 trebuie să fie executată. Astăzi a fost făcut un prim pas privind restabilirea adevărului istoric. Sperăm că cei care reprezintă poporul, vor vota pentru acest proiect”, afirmă Tudor Deliu.

La scurt timp după hotărârea Curții, președintele pro-rus, Igor Dodon a venit cu o reacție și amintește că ”și în Constituția țării, și în datele recensământului populației, și în sondajele de opinie, și în arhivele medievale a fost și este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc”. ”Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a declarat președintele moldovean.

Totodată, Dodon a anunțat că acțiunile și declarațiile membrilor CC vor fi supuse unei analize juridice minuțioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare, și vor fi tratate în contextul abuzurilor comise în adresa Constituției și a intereselor naționale ale statului suveran moldovenesc.