
Politică
Pachetul legilor justiţiei a ajuns la Parlament. Ce conţine documentul?
Legi justitie plen Camera Deputatilor.jpg

ACTUALIZARE 3: Proiectul de modificare a legilor justiţiei prevede menţinerea în parte a procedurii actuale de numire a procurorilor şefi, însă arată că preşedintele României poate refuza o singură dată, motivat, numirea unui şef de Parchet.
"O modificare pe care noi am cuprins-o în Legea 303 este cea care vizează numirile, cât şi revocările în funcţiile importante, fie că discutăm de Parchet, fie că discutăm de Înalta Curte. Acolo, ultimul decident este preşedintele României, astfel încât acesta, am spus noi, motivat, nu poate refuza decât o dată numirea sau revocarea judecătorilor sau procurorilor. Şi în cazul numirii şi în cazul revocării, noutatea este că preşedintele României este cel care decide atunci când numeşte sau când îl revocă să aibă posibilitatea numai o singur dată motivat", declară Florin Iordache (PSD), şeful comisiei parlamentare speciale privind justiţia.
O altă modificare vizează cariera tinerilor intraţi la Institutul Naţional al Magistraturii, fiind eliminate vechimea şi criteriul de vârstă, potrivit News.ro.
"După finalizarea primului an de studiu, urmează o perioadă de practică de trei ani de zile şi apoi doi ani de stagiatură, deci practic exista o anumită critică din societate că ori începi la 30 de ani ori trebuie să ai cinci ani vechime. Am eliminat aceste lucruri pentru că, până la urmă, valoarea nu i-o dă nici vârsta şi era şi o chestiune de neconstituţionalitate faptul că îi interzici cuiva dreptul de a accede într-o profesie sau dacă nu are o anumită vechime", a mai spus deputatul PSD.
ACTUALIZARE 2: Inspecţia Judiciară urmează să fie o instituţie autonomă, aflată sub controlul unui consiliu de integritate, format din membri de la CSM, de la Înalta Curte, de la Parchetul General, din reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.
”Noi ne dorim ca Inspecţia Judiciară să fie o instituţie autonomă a cărei activitate şi a cărei mod de perfecţionare a activităţii să fie dat unui consiliu naţional de integritate al judecătorilor şi procurorilor. Acest consiliu să fie cel care gestionează fie numirea conducătorului Inspecţiei Judiciare, fie întregul raport de activitate, propunerile concrete de îmbunătăţire a activităţii inspecţiei judiciare. Inspecţia Judiciară, ca instituţie autonomă nu în subordinea ministrului Justiţiei, care este un om politic. Noi am propus şi vedem în urma dezbaterilor care este forma. Vom avea în cadrul dezbaterilor şi nişte propuneri concrete cine să facă parte, dar noi ne dorim ca factorul politic să fie exclus din acest consiliu, considerăm că din acest consiliu trebuie sa facă parte membrii din CSM, din Înalta Curte, Parchet General, reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor”, declară deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare speciale pe legile justiţiei.
ACTUALIZARE 1: Preşedintele comisiei parlamentare speciale pe legile justiţiei, Florin Iordache (PSD), declară că proiectul de modificare a legii răspunderii magistraţilor prevede definiri mai clare a ceea ce înseamnă reaua credinţă şi grava neglijenţă, cât şi termenul de prescripţie, potrivit News.ro.
"Termenul de prescripţie noi l-am stabilit la un an de când a fost plătită paguba de către stat, pentru că aşa cum era actuala prevedere, un an de la faptă, practic în toate cazurile nu exista nici o posibilitate de a te întoarce împotriva celui care într-un fel sau altul prin rea credinţă sau gravă neglijenţă la o anumită hotărâre. Vorbesc de răspunderea magistraţilor", spune Florin Iordache.
Social-democratul mai precizează că în privinţa legii 304 din 2004 privind organizarea judiciară, modificările vizează timpul în care un judecător este obligat sa redacteze motivarea unei sentinţe: "Am spus că sunt 30 de zile, dar nu mai mult de 90, astfel încât numai în cazuri excepţionale să existe întotdeauna posibilitatea ca cel care sau pe care îl vizează motivarea unei hotărâri să poate merge mai departe, fie că merge la o instanţă internaţională, fie că merge la o instanţă românească”.
Florin Iordache declară că s-a făcut şi o a doua modificare la legea 304, care vizează înfiinţarea în cadrul Parchetului General a unei direcţii speciale de investigare a infracţiuniulor pe care le-au făcut magistraţii: ”Va fi în subordinea procurorului general. Deci la Parchet am spus ca direcţie specială, şeful acestei direcţii având rangul de procuror general adjunct în cadrul Parchetului General”.
Liviu Dragnea şi-ar dori să fie menţinută actuala procedură, care prevede că procurorii şefi sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM.
“Am înţeles că membrii comisiei speciale au redactat împreună un proiect comun şi încep dezbaterile în acea comisie pe acel proiect de lege. Eu i-am spus domnului Iordache să ţină totuşi cont de poziţiile mele publice în legătură cu procedura de numire a procurorilor şefi. L-am rugat să încerce să ţină cont de poziţia mea public, pentru că nu au apărut până acum pentru mine argumente serioase ca să se schimbe actuala procedură”, spune Liviu Dragnea.
În privinţa Inspecţiei Judiciare, preşedintele PSD declară că aceasta ar trebui să fie o instituţie autonomă: “Nu cred că este bine să treacă în subordinea Ministerului Justiţiei. Se pare că nici actuala formă nu este cea mai bună, cred că trebuie să să gândească un sistem, un mecanism, o structură, o instituţionalizare care să facă din Inspecţia Judiciară o instituţie autonomă. Cred că asta îşi doreşte toată lumea”.
Președintele comisiei speciale asupra justiţiei, Florin Iordache, a prezentat pachetul de legi în Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Acolo s-a decis intrarea în procedură de urgență a acestor proiecte de lege. În următoarele 45 de zile, comisiile și plenul ar trebui să parcurgă toată procedura pentru a avea adoptate aceste proiecte de lege, potrivit stiri.tvr.ro.