Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Șerban Nicolae incită la o luptă a memoriilor. Declarațiile sale aduc în prim plan o perspectivă a Securității"

rezistantaromanaanticommunista-gheorghe-pasca.jpg

Portrete ale rezistenților români> Gheorghe Pașca, Maramureș.
Sursa imaginii: 
wikipedia

Afirmaţiile lui Şerban Nicolae privind rezistenţa anticomunistă din România jignesc profund memoria recentă a României, reacționează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Senatorul Serban Nicolae susținea recent că  partizanii anticomunişti din munţi au slăbit capacitatea de apărare a României, iar acţiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor ţării.

Declarațiile controversate au fost făcute în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a Parlamentului care viza declararea zilei de 26 Octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă.

RFI  a stat de vorbă în acest context cu doi istorici:

Istoria recentă a creat dezbateri aprinse în spațiul public după 1989, în absența unei judecăți reale a perioadei interbelice și în paralel cu falsificarea la nivel epistemic a cunoștințelor despre realitatea comunistă prin propagandă în manualele de istorie, în filme sau simpla retorică , așadar nu e de mirare că astăzi există o inflație de opinii în ceea ce privește inclusiv rolul rezistenței anticomuniste.

Totuși recentele declarații ale senatorului Șerban Nicolae au incomodat prin faptul că incită la o luptă a memoriilor și aduc în prin plan o perspectivă a fostului partid, susține istoricul Dorin Dobrincu.

Avem de-a face cu reproducere într-un mod necritic a istoriei  existente, citită și învățată de aceștia din manualele de lucru ale Securității și broșurile cu circuit intern ale Partidului Comunist Român susține și Dumitru Lăcătușu de la Centrul de Consultanță Istorică.