Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA - Trump anunță controale mai stricte la granițe

trump_terror.jpg

Donald Trump a ordonat controale mai severe în cazul străinilor care vor să intre în țară
Donald Trump a ordonat controale mai severe în cazul străinilor care vor să intre în țară
Image source: 
RFI

În Statele Unite, președintele Donald Trump a ordonat controale mai severe în cazul străinilor care vor să intre în țară, decizia venind imediat după atentatul de la New York.

”Tocmai am ordonat Departamentului Securităţii Interne să ne consolideze programul de verificare, deja extrem”, a scris Trump pe Twitter.

Amintim că o mașină a intrat marți după-masă pe o pistă de biciclete din districtul newyorkez Manhattan; incidentul s-a soldat cu opt morți și 11 răniți, iar șoferul, de origine uzbekă, a fost doborât de gloanțele poliției. Primarul orașului New York a afirmat că a fost ”un atac terorist extraordinar de laș”, iar guvernatorul statului New York spune că nu există dovezi care să sugereze că ar fi vorba de o conspirație sau de o acțiune mai extinsă.

Președintele Donald Trump a anunţat de mai multe ori, prin mesaje postate pe Twitter, că interzice prin decret intrarea în Statele Unite a cetăţenilor mai multor ţări şi a tuturor refugiaţilor. Aceste decizii au fost atacate în mod sistematic în justiţie.

Curtea Supremă a autorizat până la urmă, în iunie, o implementare parţială, care urmează să lase timp oficialilor din cadrul serviciilor de imigraţie americane să revizuiască procedurile şi metodele de verificare a antecedentelor călătorilor.

Săptămâna trecută, Casa Albă a anunţat că Statele Unite vor accepta din nou refugiaţi, după patru luni de suspendare foarte controversată - cu excepţia celor care provin din 11 ţări considerate ”de mare risc”, marea majoritate cu populaţie majoritar musulmană. În afara decretului cu privire la imigraţie, care a provocat controverse, Statele Unite cer de săptămâna trecută companiilor aeriene care operează zboruri către Statele Unite să impună controale de securitate mai stricte.