Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


#Eleseimpun – Conferință Internațională a femeilor Francofone la București

Michaelle Jean.jpg

Michaelle Jean
Michaelle Jean, președinte Organizația Mondială a Francofoniei
Image source: 
Facebook OIF

600 de persoane din întreaga lume, în special femei francofone, participă zilele acestea la București la Conferința Internațională a Femeilor Francofone. De la violență asupra femeilor, la educație și egalitate de șanse, la participarea femeilor la luarea deciziilor în mediul economic, conferința propune participantelor ateliere și discuții care să conducă la soluții și la o foaie de parcurs pentru îmbunătățirea condiției femeii în lume. 

Sub tema #ellessimposent sau #eleseimpun, conferința femeilor francofone se desfășoară miercuri și joi, 1-2 noiembrie, pe 3 axe: Dreptul femeilor și accesul la educație, Inovație și antreprenoriat feminin, Leadershipul femeilor în guvernarea economică.

Evenimentul a debutat la Palatul Cotroceni, cu mesajul președintelui Iohannis, al președintei Organizației Mondiale Francofoniei, Michaelle Jean și a lui Oided Bouchmaoui, leaureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2015 și președinte a Uniunii Tunisiene de Industrie, Comerț și Artizanat.

În prima parte a conferinței, ministrul român al muncii și justiției sociale, a vorbit despre înființarea recentă a ocupației de expert în egalitatea de șanse și intenția autorităților ca în câțiva ani, 70% din cele 1.680 de instituții publice să aibă acest tip de expreți angajați.

Aplauze pentru concediul de maternitate de tip românesc

Gabriel Andronache din partea premierului Tudose, a vorbit de eforturile pe care le face România pentru susținerea profesională a femeilor, de garantarea locurilor de muncă pentru doi ani în timpul concediului de creștere a copilului, cu plata de până la 85% din salariu. Participantele la conferință care se aflau în jurul meu, au apaudat această informație pentru că România are într-adevăr una din cele mai generoase legislații mondiale în domeniu.

Mesajul video al Alteței Sale Regale, Charlotte, Marea Ducesă a Luxemburgului, a fost foarte impresionant. Ducesa a vorbit despre cele 130 de milioane de fete din întreaga lume care nu merg la școală, o cifră egală cu populața Franței și a Marii Britanii la un loc. În același timp, spune Altețea Sa, un raport recent al ONU arată că la ora actuală, 2 miliarde de persoane din întreaga lume trăiesc în zone de conflict, în zone afectate de războaie, ori unde poate izbucni un cofnflict.

Violul – cea mai prezentă și nepedepsită crimă de război

Cea mai prezentă, dar și cea mai puțin pedepsită crimă de război este violul asupra femeilor, o armă folosită în războiul terorii. Femeile sunt scuturi umane, sunt folosite drept kamikaze sau monedă de schimb și, pe lângă trauma violenței, dacă supraviețuiesc sunt stigmatizate de societățile în care trăiesc. Pentru a găsi soluții la aceste atrocități, fundația Ducesei Charlotte, împreună cu autoritățile luxemburgheze și Organizația Internațională  Francofoniei, organizează în martie 2019, în Luxemburg o conferință de dicată victimelor violului pe timp de război.

A doua parte a zilei de conferință a continuat cu ateliere pe teme precum Accesul la muncă decentă, Prevenirea violenței asupra femeilor la locul de muncă, Inovație digitală și antreprenoriat, Agricultură și energii regenerabile, Femeile cu funcții de conducere în instituțiile de decizie economică.

 

 

883