Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis pune coaliţia la zid: De ce e nevoie de această megaţopăială fiscal-bugetară?

Tomac sanse mari CCR presedinte Kovesi.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis o susţine pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA (Sursa foto: presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis o susţine pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA (Sursa foto: presidency.ro)

"Decidenţii politici să aibă grijă, să nu bage România într-o aventură economică, fiscală, cu final trist. Creşterea economică a României are vulnerabilităţi", a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Cotroceni. "Urmează o bulversare fiscală. Investiţiile au scăzut nepermis de mult", spune şeful statului, care solicită coaliţiei să renunţe la acest tip de politică fiscală.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

 

- România are o creştere economică record în UE, dar această creştere are din păcate vulnerabilităţi, care trebuie cunoscute.

- creşterea economică se bazează preponderent pe consum şi nu este văzută ca una sustenabilă, de durată, lipseşte o parte esenţială pentru o creştere sănătoasă: investiţiile.

- este un semnal foarte îngrijorător, faţă de anul trecut investiţiile au scăzut semnificativ, cu 20% faţă de semestrul întâi al anului 2016.

- au scăzut nepermis de mult investiţiile publice, cu rol în echilibrarea economiei, cu peste 20%.

- veniturile fiscale-suntem într-o situaţie foarte ciudată: economia creşte şi veniturile fiscale scad.

- avem o creştere record a PIB şi tot o creştere record a datoriei.

- Guvernul se comportă ca un om care câştigă lunar mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci şi lasă datoria în plata copiilor şi a nepoţilor.

- pachetul fiscal anunţat de Guvern nu e o revoluţie fiscală, ci o bulversare fiscală.

- recomand prudenţă la nivelul deciziei politice şi guvernamentale, nimeni nu doreşte o politică de azi pe mâine.

- decidenţii politici să aibă grijă, să nu bage România într-o aventură economică, fiscală, cu final trist.

- marea revoluţie fiscală aduce unui om încă 3 lei în plus, este caraghios. Promisiunea PSD-ALDE că va creşte salariul este falsă.

 

Despre justiţie:

 

- pragul pentru abuzul în serviciu: nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. Un demnitar poate face abuz în serviciu şi contra intereselor publice şi acesta este greu de cuantificat.

- Inspecţia Judiciară trebuie să rămână la CSM, este opinia cetăţeanului Klaus Iohannis.

- procedura de legiferare a fost viciată prin modul de promovare a legilor privind justiţia, iar modificările dorite duc la ”ciopârţirea” legilor.

- despre un referendum pe justiţie: sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile şi prerogativele prezidenţiale pentru a interveni în acest proces, în sensul păstrării independenţei justiţiei. Tot ce este posibil şi legal şi constituţional poate şi va fi folosit de mine.